Besökscentrum vid Herting

2023-12-20 Destination Falkenberg beräknade för drygt fem år sedan att ett besökscentrum vid Herting skulle locka 30 000 besökare årligen.

Projektledaren som utrett förslaget skriver: “Området har exceptionellt högt miljö- och rekreationsvärde. Platsen är välbesökt för fiske men även andra aktiviteter finns i närområdet som utgör en turistisk hot spot i Falkenberg. Med ett turismindex på 262 för 2016 (indexerat med Sverige som bas 100) är Falkenberg ett perfekt mål för besökare. Vi räknar med att totalt nå ca 30 000 mottagare årligen”.

Målgruppen som besöksmålet är riktat till kan vara:

  • Svenska besökare med ett intresse för natur och naturvård
  • Nationella och internationella besökare med ett speciellt intresse inom natur och naturvård (technical visits)
  • Barn och ungdomar som har natur och naturvård som en del i läroplanen (skolklasser)

Utredaren föreslår att det ambitiösa förslaget delvis finansieras med EU medel. Chanserna till detta är goda då Hertingprojektet, som i år firar tioårsjubileum, tillsammans med sju EU-nationer ingick i EU-projektet “Free Fish Migration from Sea to Source” vilket var bidragsfinansierat med 6,4 miljoner Euro.

Tioårsjubileet och ambitionerna om projektets fortsättning har tyvärr lyst med sin frånvaro. Det är dock inte för sent att sätta Falkenberg på kartan som Hallands självklara ort som centrum för vårt landskapsdjur Atlantlaxen. Falkenberg letar fortfarande efter denna självklara profilering som ständigt flödar genom centrum av staden.

Den legendariska advokaten och laxfiskaren Wilkinson skrev 1894 efter sina besök i Falkenberg: “Det är för mig ett kärlekens verk att offentligen kungöra, att Svenskarne ha en förtjusande stad, som heter Falkenberg, och det är förunderligt att Engelsmän skola nödgas hjelpa dem med att göra denna upptäckt. Det kräfver endast en smula mensklig sympati att göra den upptäckten, att många, många lyckliga dagar kunna tillbringas i Falkenberg”.

Exempelskiss för informationslokal vid Hertings gamla fiskodlingsanstalt.
Exempelskiss för informationslokal vid Hertings kraftverk.

Läs Destination Falkenbers förslag till besökscentrum i bifogade fil.