Svensk ålförvaltning

Ålen är akut hotad och i Sverige var vi tidiga med att uppmärksamma problemet. Problemet har åtgärdats med bästa möjliga teknik vid Hertings kraftverk i Falkenberg.

Ätrans vattenvårdsförbund bildades 1973 och firar i år 50-årsjubileum. Redan 1970 skrev den kommitté som bildade Ätrans vattenvårdsförbund: ”Fiskeriexperter anser att om ej särskilda åtgärder vidtages i vattendraget kommer ålförekomsterna inom Ätrans övre vattensystem att upphöra inom relativt nära framtid”. Läs mer i Historik för Ätrans vattenråd.

EG:s ålförordning, RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100 kom den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål. Förordningen uppmanade medlemsstaterna att minst 40% av den ursprungliga årliga ålproduktionen varje år skulle nå havet i sin lekvandring. Våren 2010 undertecknade dåvarande Fiskeriverket ett samarbetsavtal med sex större vattenkraftbolag om att på frivillig väg reducera den nuvarande totala turbinförlusten i svenska vattendrag till högst 60 % (dvs. 40 % överlever).

Karlstads Universitet uppskattar ålutvandringen i ”Ål i Ätran”. Utvandringen av blakål var 2010 och 2011 årligen ca 5000 blankålar. Ätrafors kraftverk är andra kraftverket från havet i Ätran. Uniper fångar här årligen ca 178 utvandrande ålar (medeltal 2012-2020) för att transporteras nedströms. Resterande ålar dödas av galler och turbiner i kraftverken. Den ursprungliga jungfruliga ålutvandringen från Ätran var minst 200 000 blankålar per år. Den Svenska ålförvaltningsplanen (ÅFP) anger den jungfruliga utvandringen av blankål från Ätran till 1878 blankålar per år. Det är naturligtvis helt orimligt att den jungfruliga utvandringen av blankål var lägre än dagens utvandring! Det är allmänt känt att utvandringen minskat med över 90%.

Naturnytt besökte 2023-10-06 ett av Unipers nedersta kraftverk i Ätran. Denna fredag eftermiddag var rensbandet nystädat från löv, grenar och eventuella fiskar. Två nätter senare besökte Naturnytt åter kraftverket. Här låg då sammanlagt ca 50 döda och döende ålar som under två helgnätter omkommit vid kraftverket under sin lekvandring till Sargassohavet. Se SVT UG Den sista ålen.

2023-10-08 Den alltjämt pågående ålmassakern vid kraftverken i Ätran.

FORMAS fick våren 2022 regeringens uppdrag att under tre år utvärdera den svenska ålförvaltningen. Uppdraget tilldelades 15 miljoner kronor och skall vara slutfört den sista december 2024. I dag onsdag 2023-10-11 lägger regeringens utredare ett förslag som innebär att FORMAS avvecklas. Läs mer här

Naturnytt guidade 2023-10-11 vid Vattenmyndigheten för Västerhavets besök med vattenråden vid Hertings kraftverk längst ned i Ätran vid Falkenberg. Hertingdammen revs 2013 och projektet firar i år 10-årsjubileum. Här räddas med bästa möjliga teknik 100% av både uppvandrande och utvandrande ål. Åtgärderna ger ett plus på 65,3 miljoner kronor netto till samhällets socioekonomiska värden.

Vi får hoppas att utvärderande myndigheter tar del av det goda exempel som finns vid Hertingforsen. Samt att fler kraftbolag följer det goda exemplet med att tillämpa bästa möjliga teknik för att bedriva sin verksamhet med hänsyn till en god miljö och en socioekonomiskt sund utveckling av landsbygdens naturresurser.