Djurens dag

2023-10-04 Numera infaller Djurens dag den 4 oktober varje år, för att påminna om vikten att alla djur ska må bra.

Djurens dag, World Animal Day, är en internationell temadag som sätter fokus på djurrätt och djurskydd. Ursprungligen uppmärksammade ekloger i Italien 1931, att djurarter hotades av utrotning.

SVT skriver 16 maj 2021: “Många gör skillnad på fiskar och andra djur: Man ser inte fiskar som individer som kan känna smärta. Men likheterna med oss människor är större än vad många tror. – Grundstrukturen hos fiskar och oss är likadan. De har en hjärna som fungerar precis som vår, säger fysiologiprofessor Svante Winberg, i Vetenskapens värld”.

Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur skriver: “Fiskar känner med sina vänner. Ny forskning visar att stressen inte bara ökar hos fisken som fångas – hjärtfrekvensen höjs även hos andra fiskar”.

Varje dag dör många fiskar en plågsam död vid våra svenska vattenkraftverk. Frågan är om vi människor känner med våra vänner fiskarna? Eller är vi som ordspråket säger “kall som en fisk”?

Ett annat ordspråk är “att få sina fiskar varma”. Kanske borde de kraftverksägare som “fiskar i grumliga vatten” och kör döda ålar till soptippen tänka om och vidta åtgärder så att inte alla fiskar dör vid deras anläggningar. Hertingprojektet är ett utmärkt exempel på hur fria vandringsvägar för 10 år sedan ordnats vid kommunens kraftverk. Våra vänner fiskarna mår här bra och kan utan fara för liv och lem genomföra sina livsviktiga lekvandringar.

En 20-årig ål som dött en plågsam död vid kraftverket i sin lekvandring på väg till Sargasso. Ålhonan är märkt av kraftverkets galler.