Hertingforsen 10 år

2023-09-21 För tio år sedan pågick arbetena för fullt med att återställa Heringforsen i Ätran vid Falkenberg.

2013-09-24 Nya GC-bron och den unika fiskräknaren håller på att installeras.

Falkenberg har ett världsunikt projekt där vandringsfiskar som ålen, laxen, havsöringen, havsnejonögat och majfisken kunde få fria vandringsvägar. Projektets totala kostnad har uppskattats till ca 45 miljoner kronor. Tidigare var Ätrans naturliga åfåra torrlagd och de flesta vandringsfiskar var utestängda från sina uppväxtmiljöer.

Falkenbergarna fick en ny gång- och cykelbro som förbinder Hertingområdet med Stationsområdet i Falkenberg. Hertingforsen hade tystnat i 70 år men nu kan man njuta av Hertingforsens brus, lekande laxar och uttrar samt fiskande flugfiskare och kungsfiskare i forsen!

Efter kung Carl XVI Gustafs invigning av forsen berättade fina skyltar om projektets tillblivelse och områdets historik och skyddsvärda natur. Skyltarna vandaliserades och tyvärr har de inte ersatts med någon ny information.

Firma Ingemar Alenäs har guidade turer i området och berättar om detta världsunika projekt för den intresserade. Det finns bara en Ätran och en unik Ätranlax. Projektet har under dessa 10 år sedan forsen öppnats gett många positiva ringar på vattnet! Gör som Västerhavets vattenråd och beställ en guidad tur och upplev hur Hertingforsen brusar igen efter 70 års tystnad.