Ålens mysterium löst – ålen dör tre gånger

2023-09-26 Allt handlar om signaler. Sändare och satelliter gör jobbet. Vi vet nu att ålen som märkts med sändare vandrar till Sargassohavet och leker. Resultatet blir miljontals nya ålyngel och föräldrarna dör. Denna hållbara livscykel har pågått i 70 miljoner år. Men nu är ålens naturliga livscykel bruten.

Enligt Sveriges Radio har Ålforskaren Håkan Westerberg löst ett hundraårigt mysterium. Han har följt den mystiska sista dödsresan som ålen gör, från sitt hem i europeiska sjöar, till Sargassohavet på andra sidan Atlanten. Håkan tänker sig in i hur det är att vara en fisk. Reportern frågar: ”Vad skulle ålen Håkan ha gjort?” Lyssna på intervjun med Håkan här.

Håkans kollega Ålforskare Håkan Wikström frågar sig för över 10 år sedan: Kan vi rädda den rödlistade ålen? ”Enligt forskare vid Sötvattenslaboratoriet behövs bara för Sveriges del 170 miljoner glasålar, för att nå nivån 50 % av en ursprunglig eller jungfrulig ”lekflykt”. Då är sötvatten undantagna och inget fiske inräknat. Svenska sötvatten skulle behöva besättas med i storleksordningen 94 – 180 miljoner glasålar”. Läs Håkans föredrag här.

Vi vet nu tack vare de svenska ålforskarna att våra ålar vandrar till Sargassohavet och leker. Forskarna i Elforsks program anger att ca 20% av våra ålyngel naturligt beräknas överleva till vuxna blankålar. För att få tillbaka 100% ursprunglig lekvandring av blankål behövs enligt forskarna årligen 188-360 miljoner ålyngel som vandrar in till Sveriges sötvatten. Det ger en årlig lekflykt på 37,6 till 72 miljoner blankålar eller 37 600 till 72 000 ton vid en antagen medelvikt av ett kilo per blankål. Så långt fakta från forskarna.

Ålens mysterium är löst men hur kommer det sig då att ålen försvinner och är akut hotad? ”Ålen Håkan” tänker att det kanske kan bero på miljöförändringar som stör vandringen mellan Sargassohavet och Europa. Allt handlar om att tolka signalerna rätt. Ålarna sänder ut starka SOS signaler Save Our Silvereel och Save Our Small eels. Ålen behöver fria vandringsvägar för att kunna vandra till och från sitt hem som under 10-20 år är våra sötvatten. Ålen leker bara en gång vid ca 20 års ålder och dör bara en gång efter leken. Nu dör ålen tre gånger, en gång som ålyngel vid dammen, en gång som blankål vid gallret/turbinen och en tredje gång i Sargassohavet vid leken.

Orsaken att ålen är akut hotad är att den redan dött två gånger innan den fullbordat sin livscykel! Ålynglen hindras nu från att nå Sveriges sjöar och vattendrag. Ålföräldrarna löper gatlopp mellan kraftverksturbinerna och dödas innan de når havet på sin resa till Sargassohavet. Lösningen är således lika enkel som självklar: Fria vandringsvägar för ålen, så att den bara dör en gång! Hertingprojektet visar tydligt att vi kan ordna fria vandringsvägar för både ålyngel och ålföräldrar. Åtgärderna brådskar och ålen sänder starka signaler.

Lyssna till vad ålen säger här (1min. 45 sek. in). Agera nu så att vi inte blir den sista generation som sett en Europeisk ål (Anguilla anguilla) och bär ansvaret för att ännu en unik art slutat befolka vår jord.