Henrik Ekmans föredrag på Naturum Getterön

2023-09-17 Henrik Ekman gav i söndags en mycket intressant föreläsning där publiken fick en resa i tiden från Tyst vår till het sommar.

Föredraget anspelar på titeln till Henriks senaste bok. Henrik är också känd för sin behagliga och berättande speakerröst i ett flertal av SVT:s naturreportage som omfattar natur och händelser över hela jordklotet.

Henrik förmedlar på ett medryckande sätt naturens mångfald i form och färg. Naturen påverkas av människans verksamheter men med gemensamma krafter finns möjligheter att bevara den fantastiska natur som vi ärvde. Kanske kan vi lära något av tidigare miljösegrar? Henrik ger tre exempel på där vi lyckats att avvärja allvarliga hot mot vår gemensamma miljö.

Henrik beskrev vad som hände med naturen när utsädet betades med kvicksilver som spreds vidare i näringskedjan.

– Kvicksilverbetningen på 1960-talet kunde förbjudas och förgiftningen av fåglar, däggdjur och människor hejdas. Användningen av andra ackumulerande miljögifter som DDT förbjöds.

– Ozonhålets utbredning kunde stoppas när vi gemensamt förbjöd användning av freoner. Farlig, cancerframkallande UV-strålning minskades.

– Försurningen av mark och vatten kunde hejdas när vi beslutade om gemensamma minskningar av svavelutsläppen. Kalkning av sjöar och vattendrag lindrade fortsatta skador på djur och natur.

Dagens största miljöfrågor är förlusten av naturliga miljöer på grund av de areella näringarna, jordbruk, skogsbruk och fiske samt ökad urbanisering och infrastruktur. Henrik visade tydliga exempel där regnskogen förvandlas till nyodlingar. Förlusten av biologisk mångfald och arter påverkar jordens naturresurser där människan är toppkonsument. Klimatfrågan kommer först på tredje plats när det gäller påverkan, men allt interagerar.

1. Förlusten av habitat

2. Förlusten av biologisk mångfald

3. Klimatfrågan

Utfiskningen av världshaven är också en fråga av betydande dignitet. Giftfri miljö har fortfarande en betydande påverkan eftersom vi uppfinner nya kemikalier och bekämpningsmedel när vi fasat ut kvicksilver och DDT.

Henrik Ekman tog några exempel där man kan vända ett ”problem” till att bli en tillgång. Ekoturism där lokalbefolkningen/exploatörer får inkomster istället för ”förluster” kan vara en lösning. Visning av jaguaren ger nya inkomster till Sydamerika som kompensation för ”förlorad” köttproduktion. Visning av björn ger inkomster till Finland för ”förlorad” ren- o viltproduktion.

Henrik visade spektakulära bilder i närkontakt med björn och varg från gömslet i “gränslöst land” mellan Finland och Ryssland.

Vi lämnade Naturum Getterön med tillförsikt att människan skall se det vackra och värdefulla i naturen och samverka mellan nationer, näringar och intressen för att bevara och vårda den nödvändiga naturresurs som vi människor är så beroende av. När våren blir tyst eller sommaren alltför het är det en stark indikation på att människan hamnat vid sidan om vägen att planera för en hållbar planet.