Ätranlaxens hem hotas

2023-07-24 I Falkenbergs stad finns tre forsar; Tullbroforsen, Garvareforsen och Hertingforsen. Den unika Ätranlaxen leker i alla dessa vackra forsar. Liksom havsnejonögat, flodnejonögat, och en och annan majfisk.

Naturen i Ätran hotas av vattenkraften. Torrlägning och vattenreglering minskar årligen laxproduktionen i Ätrans huvudfåra från 70 000 laxsmolt till 9 000 laxsmolt! (Källa länsstyrelsen i Halland). Laxynglen kläcks på våren och lever en eller två säsonger i ån innan de vandrar till sina uppväxtområden i havet. Dygnsregleringen vid Ätrafors kraftverk skördar årligen 61 000 laxsmolt!

Invasiv puckellax vandrar nu 2023 in i Ätran för att leka. Puckellaxen har en livscykel som är helt skild från Ätranlaxen. Den leker tidigare, redan i augusti eller september. När den kläcks på våren vandrar ynglen redan efter några veckor ut i havet för att växa till. (Källa SLU).

Normalt sett är Ätranlaxen bättre anpassad till Ätran än Puckellaxen. Puckellaxen har nu på grund av vattenkraften fått en konkurrensfördel. Ätranlaxens yngel dödas av torrläggning och korttidsreglering. Puckellaxens yngel utsätts endast några veckor för dessa faror och har därmed avsevärt större chans att överleva än yngel av Ätranlaxen. 

Puckellaxen kan också sprida sjukdomar till Ätranlaxen. Kraftbolagen har satt ut lax till Ätran från Laholms laxodling som var smittad med laxdjävulen (Gyrodactylus salaries). Ätranlaxens yngel har hög dödlighet vid infektion av laxdjävulen medan puckellaxen klarar sig bättre genom att ynglen snabbt vandrar till havs.

Falkenbergs bestånd av atlantlax är världsunikt. Läs Wilkinsons Days in Falkenberg. Läs Andreas Hertinges berättelse om ett magiskt laxfiske i Hertingforsen. Läs Johan Bengtssons förslag om ett ”laxcentrum” vid fiskodlingen och vid Herting 2. Förslaget har presenterats för kommunstyrelsen! Läs Olle Calles beskrivning av hur Hertingprojektet inte bara är unikt i Halland utan även internationellt!

Det är dags att riksdagspolitiker och kraftbolagen tar sitt miljöansvar och förbättrar livsvillkoren för Ätrans unika natur!