Laxens barnkammare stängd.

2023-07-24 Högvadsån brukar kallas Ätranlaxens barnkammare. Här får vattenflödet stängas av så att ån sinar. Laxens avkomma andas med gälar och utan vatten kvävs laxen.

Naturnytt besökte 2023-06-26 Sumpafallens Naturreservat i Högvadsån. Skyltar berättar att i detta Natura 2000 område har Ätranlaxen sin barnkammare.

Men ån var nästan torrlagd och vattentemeraturen en bra bit över 20 grader. Slemmiga grönalger växte och frodades i det låga och varma sommarvattnet.

Saken är den att uppströms vid Ödegärdets kraftverk i Älvsered var ån helt avstängd och inget vatten framsläpptes. Minikraftverket har en vattendom som tillåter att vattenflödet helt stryps till laxens stora olycka.

Ätrans vattendomar skulle ha miljöprövats 2024. Men Sveriges nuvarande regering har pausat miljöprövningen av vattendomar.

Tills vidare får vattenflödet i laxens barnkammare strypas helt. Sverige ignorerar tills vidare helt EU:s lagstiftning om Vattendirektivet och Habitatdirektivet (N2000).

Även korttidssregleringen vid kraftverket i Ätrafors dödar årligen 61 000 laxsmolt enligt Länsstyrelsen i Halland. För laxens skull får vi hoppas att Sverige ändrar inställning och följer den internationella lagstiftning som vi gemensamt faställt i EU.