2023-03-19 TV4 har gjort en enkät där nio län larmar om otillräckliga kalkningsanslag. Utebliven kalkning kan få stora konsekvenser för miljön.
Sveriges Miljöminister hänvisar till det tuffa ekonomiska läget. Ansvarig myndighet, Havs- och vattenmyndigheten, kommenterar att vi ändå har kunnat bibehålla en nivå på finansiering. Men tillägger att konsekvensen är att det kommer att bli ”mindre kalkning ut i verkligheten”. TV4.se
Vad är då effekten i verkligheten? Länsstyrelsens kalkhandläggare i Västra Götaland säger till TV4 att det innebär att 1/3 del av länets beräknade kalkspridning dvs. 5000 ton kalk inte kommer att spridas i Västra Götaland i år. Effekten blir att vi kommer att tappa de naturvärden som vi byggt upp under 40 års lyckad kalkningsverksamhet. Nationella och internationella miljömål raseras.
Kalkade och neutrala vatten har nämligen nästan dubbelt så många arter som försurade okalkade vatten. Naturvårdsverkets rapport 6302, 2009.
Kalkning kommer att behövas i många decennier framöver för att undvika skador på försurningskänslig fauna och flora i sjöar och vattendrag. Falkenbergs kommun erhöll 2010 EU-bidrag för att kalka försurade sjöar. Andra EU-länder har delvis orsakat försurningen i Sverige och såg det som självklart att hjälpa till att lösa problemet.
Motiv för EU att bidra till kalkning av svenska vattendrag är att bl.a. att enligt ålförordningen rädda den akut hotade europeiska ålen som är känslig för sura vatten. Sveriges levande sjöar och vattendrag är också intressanta för ekoturism. Kalkning är en win-win åtgärd för alla som lever i verkligheten.
Nu pausar Regeringen både den planerade miljöprövningen och kalkningsverksamheten i tusentals svenska vattenförekomster. Konsekvenserna blir omfattande för den biologiska mångfalden i våra unika svenska sjöar och vattendrag.
Mer kalkning tack vare EU-pengar | HN
Nykalkningsbehovet i Sverige (sportfiskarna.se)