2023-03-17 Albaniens regering avsätter nu Vjosafloden som Europas första vilda nationalpark.
Vjosafloden blir därmed bevarad som en levande, fritt forsande flod till glädje och gagn för Albaniens folk och natur. Floden flyter fritt i över 400 kilometer från bergen i Grekland till Adriatiska kusten i Albanien. Floden och avrinningsområdet är hem för en rik biologisk mångfald med över 1 100 olika djurarter.
Nationalparken skapar ekonomiska möjligheter för lokala samhällen med en ansvarsfull ekoturism som löser problemen med en avfolkning av området. Nationalparkstatusen innebär att älven får högsta internationella skyddsstatus som säkrar ekologisk integritet, tillåter naturliga processer och hållbara populationer av alla inhemska arter.
Mirela Kumbaro Furxhi utsågs hösten 2021 till Albaniens första kvinnliga minister för Turism- och Miljödepartementet. Mirela säger: ”Vår vision är en hållbar och miljömässigt ansvarsfull utveckling, som skyddar den biologiska mångfalden och ger befolkningen möjligheten att leva och frodas i sin hembygd”.
Vjosafloden skulle kunna jämföras med den sydsvenska floden Ätran. Ätran flyter de över 240 kilometerna från Västgötaslätten till Västerhavet. Ätran är hemvist för ett stort antal skyddsvärda arter som Sveriges största, naturliga bestånd av Atlantlax, Sveriges största bestånd av havsnejonöga, flodnejonöga, flodpärlmussla, utter, den unika majfisken och den akut hotade europeiska ålen, för att bara nämna några. Ätran har status som N2000 område för att skydda unika arter och miljöer.
Sverige har avvecklat Miljödepartementet som fristående departement och istället inrättat ett Klimat- och Näringslivsdepartement som även ansvarar för energifrågor, friluftsliv och Agenda 2030.
Sveriges Klimat- och Näringslivsdepartement sätter spelreglerna för förvaltningen av Ätrans naturresurser. Ett drygt trettiotal vattenkraftverk stoppar konnektiviteten och den fria vandringen för Ätrans fiskarter. Ätran klassas vid kraftverken som KMV, kraftigt modifierat vatten, vilket innebär att verksamhetsutövaren inte behöver vidta nödvändiga åtgärder för att återfå god ekologisk status (GES). Vattenkraften skulle ha miljöprövats enligt vattendirektivet, men den svenska regeringen har pausat omprövningen. 40% av ålen skulle enligt Rådets förordning (EG) nr 1100/2007 ha erbjudits fri nedströmsvandring men länsstyrelserna har upphävt gällande vattendomar angående ålens fria vandring. Hertings kraftverk längst ned i Ätran har frivilligt 2012 miljöprövats av kommunen. Fria vandringsvägar har där upprättats 2013 för alla vandrande fiskarter både uppströms och nedströms.
Sveriges Klimat och Näringslivsdepartement har beslutat om oförändrade kalkningsanslag för 2013. Det innebär en kraftig neddragning av åtgärdsbehovet. För Västra Götaland innebär det en minskning med 1/3 del eller 5000 ton kalk. Den biologiska artrikedom som har byggts upp under 40 års lyckad kalkning av Sveriges försurade vatten riskerar inom kort att halveras.
Sveriges och Albaniens förvaltning av flodernas naturresurser och ekosystemtjänster uppvisar stora olikheter. Albaniens vision är en utveckling som tillvaratar flodernas ekosystemtjänster medan Sveriges utgångspunkt varit att miljöprövningen endast får ge en begränsad påverkan på elsystemet. Sverige behöver i likhet med Albanien lägga större vikt vid internationella överenskommelser enligt COP15 och CBD/WG2020/3/3 5 July 2021, konventionen om den biologiska mångfalden.