Miljöprövning av vattenkraften

2023-03-09 Vattenkraften behöver miljöprövas för att rädda och återställa förlorade miljövärden. Elsystemets uppbyggnad är en helt annan fråga.

Sverige är ett av Europas sjörikaste länder med över 100 000 sjöar och rinnande vattendrag. Havs och vattenmyndigheten har klassat Sveriges vatten (Johan Kling 2012). 80–90% av vattnen i södra Sverige klarar inte att nå miljökvalitetsnormen god ekologisk status vilket behöver hanteras bl.a. för att nå en trygg försörjning av livsmedel och ekoturismtjänster. Läget är akut då fysisk påverkan från små och mindre vattenkraftsanläggningar har gett ett kraftigt underskott av befintliga och potentiella ekosystemtjänster i södra Sverige inom elområde 3 och 4.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten 2012 Johan Kling.

Det är därför angeläget att inte förvärra den akuta situationen utan analysera de hållbara livsmedelsresurser samt socioekonomiska ekosystemtjänster som opåverkade vatten erbjuder lokalt och regionalt. Fysisk påverkan har bl.a. inneburit att endast 5% av atlantlaxen och 1% av ålen återstår i Sveriges inlandsvatten. Flera fiskarter är nära att utrotas och den biologiska mångfalden hotas bl.a. inom ett flertal Natura 2000 områden.

Ålexperter har beräknat att vi haft en årlig ursprunglig produktion av minst 33 300 ton utvandrande ålar från våra inlandsvatten. NASCO anger att Sveriges produktionen av Atlantlax har minskat med 95%. Enorma ekoturismvärden har gått förlorade. Finska miljöministeriet har satt ett bevarandevärde på 3510 euro per ål och 2280 euro per lax. Sverige behöver stärka sitt samarbete med Finland vad avser en värdering av vattnens ekosystemtjänster. Utan fria vandringsvägar (Kungsådra) ingen vandringsfisk. Hertingprojektet visar att med rätt anpassade miljödomar och bästa möjliga teknik (BMT) kan våra vattens förlorade ekosystemtjänster återställas.

Mot bakgrund av den förändrade situationen för ekosystemen och behovet att säkra resilienta ekosystem som förmår att leverera trygga ekosystemtjänster i kristider behöver effekterna av miljöprövningen av vattenkraften kartläggas och nationella riktvärden ses över. Nya riktvärden för ekosystemtjänsternas olika värdekärnor behöver upprättas för en relevant helhetsbedömning.
På naturens vägnar
Ingemar Alenäs

Läs mer på regeringens vägnar uppdrag-att-kartlagga-de-konsekvenser-for-elsystemet-som-omprovning-av-vattenkraften-kan-medfora-m.m.pdf (regeringen.se)