2023-03-07 Regeringen ger nu Affärsnätverket svenska kraftnät m.fl. uppdraget att kartlägga vilka konsekvenser det blir för elsystemet när vattenkraften skall miljöprövas.
Regeringsuppdraget KN2023/02319 går till Affärsnätverket svenska kraftnät, Statens energimyndighet samt Havs- och Vattenmyndigheten att kartlägga de konsekvenser för elsystemet som omprövning av vattenkraften kan medföra m.m. Uppdraget lyder:
”Mot bakgrund av den förändrade situationen på elmarknaden och behovet av att säkra ett robust fossilfritt energisystem som snabbt förmår svara upp mot förändrade behov bedömer regeringen att effekterna av omprövningarna av vattenkraften bör kartläggas och det nationella riktvärdet ses över”. På regeringens vägnar ”Klimat- och näringslivsdepartementet”
Miljöprövningen av vattenkraften är en av Sveriges viktigaste miljöfrågor som legat vilande i ca 100 år. Nu bjuder Klimat- och näringslivsdepartementet in Affärsnätverket svenska kraftnät och Statens energimyndighet att kartlägga konsekvenserna för elsystemet. Miljöprövningen borde naturligtvis först och främst kartlägga konsekvenserna för miljön! Inget av detta efterfrågas i regeringsuppdraget.
Energimyndighetens hemsida skriver om energipolitiken: ”Den svenska energipolitiken syftar till att förena ekologisk hållbarhet med konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Vår energipolitik grundar sig på den lagstiftning som fastställts inom EU”.
Miljödepartementet, som är avställt, borde ge Naturvårdsverket i uppdrag att bedöma effekterna av omprövningarna av vattenkraften och se över det nationella riktvärdet så att det anpassas till internationellt och nationellt beslutade miljömål. ”Levande sjöar och vattendrag”, ”Ett rikt växt och djurliv”, ”Vattendirektivet”, ”Ålförordningen”, ”EU:s nya strategi för biologisk mångfald 2030” samt nya internationella mål enligt Aichimålen och CBD COP15 överenskommelserna är alla avgörande riktlinjer för att Sverige skall klara att anpassa vattenkraften till antagna miljömål med hänsyn till såväl ekosystemtjänster som anpassad energianvändning.
Uppdraget att kartlägga konsekvenserna för miljön skulle kunna ha sett ut på följande sätt om det hade kommit tillstånd:
”Mot bakgrund av den snabbt minskande biologiska mångfalden och behovet att säkra resilienta, hållbara ekosystem som snabbt kan svara upp mot ett tryggt behov av livsmedel och andra socioekonomiska ekosystemtjänster vid såväl pandemi- som konfliktsituationer, bedömer regeringen att miljöeffekterna av omprövningarna av vattenkraften bör kartläggas och det nationella riktvärdet ses över”. På Regeringens vägnar ”Miljödepartementet”
Det är mycket olyckligt när svensk vattenkraft för första gången nu miljöprövas om hänsyn inte kommer att tas till de unika värden som Sveriges över hundratusen sjöar och vattendrag representerar.