Ålens och laxens vandring är nu pausad 100+1 år

Sverige har över 10 000 dammar och över 2 000 vattenkraftverk vilka eliminerar ålens och laxens tillgång till våra åar och sjöar. Detta är orsaken till att 99% av ålen dödats.

Sverige är ett av världens sjörikaste länder med över 100 000 sjöar som täcker nästan 9% av landets yta. Vi har också mer än 500 000 kilometer vattendrag i landet. Dessa utgör länken mellan sjöarna och havet. Vattendragen är viktiga transportleder för fiskar som ål och lax. Sverige har ett särskilt stort ansvar för vandringsfisken.

Författaren med ålfångst på 1950-talet. Ålfiske är sedan länge förbjudet på västkusten. Kraftverkens dammar och turbiner har dock fortfarande tillstånd att skörda tusentals ålars liv. (se ingressbild från 2019)

Inlandsvattnen är den europeiska ålens viktigaste hem och uppväxtområden. Ledande ålforskare (Wikström, Åström) uppskattar att 188 till 360 miljoner ålyngel årligen vandrade in till Sveriges inlandsvatten. Elforsk (vattenkraftens ålforskare) anger att ca 20% av ålynglen växer till blankål som skall leka i Sargassohavet. Innan Sveriges vattendrag stängdes producerade våra sjöar således 37,6 till 72 miljoner blankålar. Vid en vikt av ett kilo per ål var produktionen ca 37 600 till 72 000 ton årligen.


Ålfisket fångade på 1950-talet 2–3 tusen ton ål och på 2020-talet 100–200 ton ål. Detta hade varit ett hållbart fiske om inte miljontals ålar utestängts från våra vatten av vattenkraftens dammar och dödats i galler och turbiner. (Se ingressbild 2019). Därför är ålen nu akut hotad och alla måste hjälpas åt att rädda de ålar som finns kvar.

Vandringsfiskarna och naturen är omistlig och kan inte ersättas med pengar. Finska miljöministeriet har gjort en aktuell värdering av olika fiskarter. Det underlättar domstolarnas arbete när de skall fatta beslut om skadeersättningar och lämpliga åtgärder för miljön. Ålens värde är 3510 euro och laxens värde är 3470 euro (not. en individ). Fiskar som är under 25 cm har 10% av detta värde. Denna värdering kan användas för att beräkna vilka monetära värden som under ett århundrade gått förlorade, och dagligen förloras, i de svenska vattendragen. Krafttag tas därför nu  för att förhala omprövningen av vattenkraften och regleringen av vattenkraftens stora ekonomiska skador i Sverige.

Statkraft uppger att de i Lagan på 1930-talet årligen kunde insamla 1 300 000 ålyngel i Lagan. Länsstyrelsen i Halland anger att regleringen vid Ätrafors kraftverk årligen dödar 34 500 laxsmolt sedan 1918 och det fortsätter 2023. Ålplan Ätran befriar kraftverken från skyldigheten att hjälpa stoppade ålyngel. Med enkel matematik kan vi nu räkna ut värdet i euro eller kronor av dessa förluster. Ex laxsmoltvärde för Ätrafors reglering (34500x3740x0,1×11,25×105)= 15 241 668 750 kronor

Sveriges regering pausar nu omprövningen av vattenkraften. Sverige klassar många vatten bl.a. Ätran som KMV (kraftigt modifierade vatten) där vi inte skall behöva uppnå GES (god ekologisk status) och åtgärda vattenkraftens miljöpåverkan. Flera utredningar och projekt startas i Sverige för att se vad som orsakar ålens försvinnande och vilka åtgärder som behövs. Nödvändiga åtgärder pausas för att vänta på resultaten av något som redan är välkänt. Nödvändiga åtgärder är redan beslutade av EU.

Sverige har antagit EU:s mål för restaurering av vattendrag. Miljödepartementet 2021/22:FPM114. Kravet på medlemsstaterna är att inventera och avlägsna de barriärer som behöver avlägsnas för att öppna vattendragen. EU:s strategi för biologisk mångfald är att till 2030 ha 25 000 km fritt flödande vattendrag totalt inom EU. Enligt EU:s förordning för ål “RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007” skall varje medlemsstat snarast vidta lämpliga åtgärder för att minska dödligheten av ål på grund av faktorer utanför fisket, inklusive vattenkraftturbiner. Hertingprojektet är ett gott exempel på ett projekt som visar att åtgärder har positiv effekt för vandringsfisken.

För gemene man är det helt uppenbart att vattenkraften och dammar är orsaken till att ålen är akut hotad. Det är självklart att enda lösningen är att öppna fria vandringsvägar till och från Sveriges stängda inlandsvatten så att även nästa generation får uppleva den fascinerande ålen.

Så kan Du hjälpa till att rädda ålen:

  1. Finns ett vattenkraftverk eller en damm nära där du bor?
  2. Kan ålynglen obehindrat vandra upp förbi dammen?
  3. Kan blankålen oskadad passera nedströms förbi galler och turbiner?
  4. Om inte, kontakta Länsstyrelsen i det län där Du bor.
  5. Fråga om kraftverket har tillstånd att stoppa vandrande ål.
Ålen var förr vanlig i Sveriges inlandsvatten. Tiotusentals dammar har nu stängt ålens vandringsvägar. (Kart t.h.) Ålens vandringsvägar måste öppnas, annars försvinner ålen. (Karta t.v.)