Snart startar salamandrarnas vårvandring i Vessigebro

2023-01-20 I mars startar vårens stora vandring av salamandrar i Vessigebro.

Det är ett naturskådespel att se alla groddjuren vandra från övervintringen i ekskogarnas nyckelbiotop till Flädjes vattenrika våtmarker för att leka. Salamandrarna har ett drakliknande utseende som sätter fantasin i rörelse.

Vessigebro vägsamfällighetsförening har inventerat denna unikt rikliga förekomst av skyddade groddjur. Grodperspektiv i Vessigebro | HN. Tyvärr omkommer många när de skall passera de lokala vägarna.

Både Falkenbergs kommun och Trafikverket har sedan flera år uppmärksammats på problemet. Andra kommuner har förtjänstfullt anlagt lämpliga passager för groddjuren som då kan undvika trafikdöden.

Nu hoppas vi att det gås från kunskap till handling så att även groddjuren i den tätortsnära naturen i Vessigebro kan känna sig säkra på sin lekvandring till Flädjes våtmarker.

Salamandrar och groddjur har ett stort estetiskt värde och är även skyddsvärda arter. Men de har även ett monetärt värde vilket bla. uppmärksammats av Jord- och Skogsbruksministeriet i Finlad.

Större vattensalamander har värderats till 420 euro och mindre vattensalamander till 34 euro. vid Flädje våtmarker har under några år noterats 583 större och 2034 mindre vattensalamandrar av vilka merparten tyvärr varit överkörda. Det Finska ministeriets uppskattning av värdet av dessa salamandrar blir ca 3 504 418 kronor.

Här finns plats för en betydande räddningsinsats och vi hoppas nu att Trafikverk, kommun och vägsamfällighet snarast kan enas om en praktisk lösning.

Vägsamfällighetsföreningen sätter varje år upp skyltar som varnar för groddjuren. Det har tyvärr begränsad effekt och nu är det dags att erbjuda groddjuren en säker vägpassage.