Regeringen fiskar i grumliga vatten

2023-01-19 En finländsk eller spansk ål är betydligt mer värd än en ål av samma art i Sverige. Sverige behöver omvärdera värdet av vår unika miljö. Första steget är en omprövning av alla föråldrade vattendomar.

Finland
Finska Miljöministeriet fastställer ett normativt eurobelopp för varje fridlyst art. Detta underlättar domstolarnas arbete när de fattar beslut om skadeersättningar och behandlar förseelser mot fridlysningsbestämmelserna. Miljöministeriets förordning om riktgivande värden på fridlysta djur och växter bedömer värdet på en ål till 3510 euro. Motsvarigheten till denna bedömning saknas i Sverige. Trots att vi har exakt samma art av ål i våra vatten.

Spanien
Spaniens rikstingsrätt i Algeciras no 1 dömde en man som begått brottet att ha försökt smuggla ut 65 kilo babyålar till Marocko till 15 månaders fängelse och 7,2 miljoner euro i böter. Spanska Jordbruksverket “The Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Sustainable Development” har värderat skadan.

Sverige
2023-01-18 SVT. Statsministerns närmaste man Statssekreterare PM Nilsson döms nu för tjuvfiske av ål med 4 dubbelryssjor i Karlskrona skärgård. Fångsten var 15 ålar som tillsammans vägde 11 kilo. Av strafföreläggandet framgår att statssekreteraren ska betala 40 dagsböter á 970 kronor, totalt 38 800 kronor. Tur för Nilsson att brottet begicks i Sverige och inte i Finland där Miljöministeriet använder ett riktvärde på 3510 euro per akut hotad ål för att ersätta skada. Då hade straffsatsen blivit 587 574 kronor. Likhet inför lagen är en grundläggande princip men gäller tydligen inte för den europeiska ålens rättigheter.

Svensk ålförvaltning innebär en årlig förlust av minst 300 000 akut hotade europeiska ålar. Enligt Finska Miljöministeriet är ett riktgivande värde för dessa ålar 11 751 480 000 kronor. Det mest upprörande i denna historia är inte att statsministerns statssekreterare döms för tjuvfiske. Långt mer allvarligt är den svenska regeringens, politikers och svenska domstolars nedvärdering av den akut hotade ålen och den svenska naturens ekosystemtjänster.

Tjuvfiskare som med berått mod fiskar en akut hotad art med åtta ålryssjor döms i Sverige till böter som är mindre än värdet av en ål i Finland! Kraftbolag och ”Ålodlare” har i Sverige tillstånd att ta död på eller sälja hundratusentals ålar för konsumtion. Regeringen pausar att införa det skydd som ålen behöver. Hundratusentals ålar fortsätter att slaktas helt i onödan enligt beslut från den svenska regeringen.

Sveriges ministrar för energi och näringsliv samt klimat och miljö håller presskonferens i december 2022 om beslutet att pausa omprövningen av svenska vattendomar för att införa modern miljölagstiftning. Ministrarna får frågan om Sverige riskerar böter då vi redan skulle ha anpassat omoderna vattenlagar till EU:s krav. Ministrarnas svar är att ”det är självklart en avvägning vi gjort av vad är det som kommer att kosta mest”. 

Det är en oroande utveckling när statssekreterare och svenska ministrar börjar kalkylera på om det på kort sikt är ekonomiskt lönsamt att bryta mot gällande regler och miljölagar. Det är dags att regeringen slutar fiska i grumliga vatten och snarast börjar vidta åtgärder för att återställa den sargade svenska naturen och vårt akut hotade ålbestånd.

Årligen förolyckas i vattenkraftverken i Sverige över 100 ton ål som försöker vandra från svenska inlandsvatten till Sargassohavet för att leka. Sveriges föråldrade vattendomar tillåter denna hantering. I Finland värderas en enda ål till 39 242 kronor. Tänk att samma ål är så värdefull i Finland, medan den i Sverige värderas till noll kronor när den omkommer i kraftverkens galler och turbiner.