Vattenkraftens miljöanpassning pausas?

2022-12-15 Näringslivsdepartementet vill nu pausa vattenkraftens anpassning till moderna miljövillkor.

Regeringskansliet skriver på sin hemsida 2022-12-15:
“Med hänsyn till det allvarliga läget i elsystemet är Regeringen nu tvungen att pausa omprövningen”. “Därför skickar regeringen i dag ut ett förslag på remiss om att flytta fram ansökningsdatumen för alla de omprövningar – som ännu inte har påbörjats – med 12 månader”.

Regeringens promemoria M2022/02251 sändes i måndags ut på remiss och nu på måndag 2022-12-19 förväntas 50 myndigheter och organisationer senast kl. 10:00 ha inlämnat sina svar på promemorian. Microsoft Word – Promemoria slutlig version remiss (regeringen.se)

Vän av ordning frågar sig varför Regeringen sänder ut remissen när man redan konstaterat att “Regeringen är nu tvungen att pausa omprövningen”. Kanske vill man ha en “brasklapp” när Sverige riskerar straffavgifter och viten på miljardbelopp för att inte följa EU:s gemensamma lagstiftning? Kanske vill man ha in information om de miljöeffekter av beslutet som man inte redovisat i promemorian? En allvarlig effekt är att två års produktion av ål tappas för varje pausat år. Dels årets utvandring på minst 100 ton blankål och dels årets uppvandring av miljontals ålyngel som skall bygga grunden för ett års utvandring om ca 15 år.

Sverige har ca 2100 vattenkraftverk. Ca 1700 av dessa är småskaliga “strömkraftverk” som inte används till reglerbar vattenkraft. 1030 av dessa står för 0,2% av Sveriges elproduktion. En miljöprövning av dessa tar ca ett år i domstol plus några år för att utföra åtgärder. Det är alltså osakligt att påstå att Sveriges elsäkerhet påverkas de närmaste 12 månaderna om vi nu startar en miljöprövning av dessa kraftverk.

Kraftbolagen har årligen fått 3,5 miljarder i statsbidrag under 20 år för att miljöanpassa vattenkraften. Regeringens promemoria säger inget om återbetalning av bidraget om processen nu pausas. Man kan förmoda att vattenkraftsbranchen säger ja till detta förslag till lösning av bidrag.

Regeringens promemoria redogör mycket bristfälligt för de ekonomiska och ekologiska nackdelar som förslaget innebär. Regeringen skriver i promemorian: “En konsekvens av förslaget att pausa omprövningen blir att även de miljöförbättrande åtgärder som följer av de enskilda prövningarna senareläggs. Utöver detta bedöms förslaget inte ha någon miljöpåverkan”.

Naturnytt har sammanställt några av alla de effekter för miljön som en avbruten miljöprövning skulle innebära. Läs mer här.