Ålfisket i Ätran

2022-11-19 Tidningen Halland skriver 1895 om det värdefulla fisket vid Ätran i Falkenberg.

Tidningen Halland rapporterar den 19 mars 1895 fakta om hur fiskare från Skrea, Falkenberg och Stafsinge bedrivit sitt fiske under 1894.

Ålfiske bedrevs i älven under våren och senhösten med ljuster. Fångsten inbringade högst 1000 kronor med ett medelpris av 75 öre per kilo. Det innebär en årlig fångst med ljusterfiske på högst 1,33 ton ål. Enligt ekonomifakta.se motsvarar ålfångstens värde år 1894 75,317 kronor i oktober 2022. Rökt ål kostar i dag ca 560 kr/kg vilket blir nära 750 000 kronor för 1,33 ton.

Ålfisket längre uppströms betingade ett betydligt större värde. Ålen var spridd i hela Ätran med alla dess sjöar, bäckar och våtmarker. Fegensjöarna hade en betydande produktion av ål.

Laxfiskare Botel berättar i bandad intervju om laxfisket i Boaforsen innan kraftverksdammarna byggdes. Han och hans far metade lax och sålde till uppköpare i Falkenberg. De sålde lax för två till tre tusen kronor årligen. Det var en stor förlust när dammarna byggdes och laxens vandring upphörde. Men förlusten av ålfisket var mycket större.

Före kraftverksbyggnaden fanns det inte en bäck inte en sjö inte en tjärn utan att där fanns ål. Botel berättar om dagsfångster på flera hundra ålar i ålkistor när ålen vandrade på hösten. Fattiga skogsbönder ägde hundratals ålkistor i Ätrans vattensystem. En stor del av sjöarnas fiskproduktion utgjordes av ål som helt försvann när de stora kraftverken byggdes under 1900-talet. Fiskerättsägarna fick ingen kompensation för förlorat ålfiske. Ett fiske som i dag årligen skulle ha inbringat mångmiljonbelopp om fisken haft fria vandringsvägar.

I dag 2022 hindras ålynglen från att vandra upp i Ätran. De ålar som skall vandra ut (utplanterade) dör i kraftverken och körs till tippen.