2022-11-14 Föreningen Norden Ätradalen tände i kväll ett ljus och Evy Olsson högläste ur Ålevangeliet av Patrik Svensson.
Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang där samma litteratur relaterad till ett valt tema läses upp samtidigt i hela Norden, Baltikum, samt övriga Norden-intresserade institutioner runt om i världen. Projektet, som administreras av Föreningarna Norden, verkar för att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition. Det är Nordiska ministerrådet som finansierar litteraturveckan.
Årets tema är Natur i Norden. Kärleken och förhållningssättet till vår nordiska natur är något som genomsyrar vår kultur och tar stor plats i våra nordiska berättelser och i vår litterära tradition. Den nordiska naturen inte bara förenar oss, den berättar också något om den mångfald och den rikedom som finns i vårt mörka hörn av Jorden.
Det kändes magiskt att över 2000 organisationer från de nordiska länderna under denna vecka samtidigt lyssnar till högläsning ur ”Ålevangeliet”. Flera av åhörarna i Ljungby hade egna, personliga minnen liknande de som höglästes från Ålevangeliet. Ålen har en stor plats i folksjälen hos nordens befolkning. Läs mer här Kura skymning (nordisklitteratur.org)
Vi är fortfarande några som kan föra den egenupplevda berättartraditionen om ålen vidare till våra barn och barnbarn. Men hur länge? Om traditionen skall kunna fortleva måste ålen fortleva. Ålen är akut hotad då dammar och turbiner helt stänger dess vandring. Ålen måste få fria vandringsvägar för att komma till sitt ”Ålhem”. Redan på 800-talet berättas i isländska Eddan att jättarnas namn på havet var Ålhem. Där föddes ålen. Skall vi göra slut på denna ”saga”?
Hertingprojektet vid Hertings kraftverk visar vägen. Där har dörrarna öppnats för ålens fria vandring. Till glädje för vårt ålarv och vår fornnordiska ålkultur.