Nominerad till Stora Journalistpriset

2022-11-04 SVT Uppdrag Gransknings program “Den sista ålen” har i dag nominerats till det prestigefyllda Stora journalistpriset i kategorin årets berättelse.

Stort Grattis till SVT Uppdrag granskning som är nominerade till Stora Journalistpriset för programmet “Den sista ålen”! Journalisterna Sven Bergman och Erik Palm berättar bl.a. med hjälp av Martin och Johan Falklinds dokumentära fotokonst historien om den europeiska ålens öde. Läs mer https://fisheco.se/sista-alen-nominerat-till-stora…/

Programmet följdes upp med “Ursprungsålen” och “Vad hände sen”. Ålen blir en viktig fråga om ursprung och vart vi är på väg, när det gäller naturens resurser och artrikedom där vi själva är en del. Läs mer Uppdrag granskning nominerat till Stora journalistpriset i två kategorier | SVT Nyheter

Larmet: Kraftig felberäkning om åldöden – storbolagen gynnas | SVT Nyheter

JURYNS MOTIVERING

Med såväl hjärta som förnuft, öppnas dammluckorna till mänsklighetens stora ödesfråga i en svindlande resa från urtid till nutid.

Hertingprojektet visar att när vandringshindren avlägsnas har naturen en stor förmåga till återhämtning även om luckorna varit stängda i 70 år. Därför är det viktigt att vi påbörjar restaurering av förstörda ekosystem medan tid är. Det finns inte längre tid att förhala ålfrågan och skjuta upp omprövningen av vattendomar.

Mänsklighetens stora ödesfråga gäller att vi inte har råd att fortsätta att förbruka den biologiska mångfalden och ödelägga våra gemensamma naturresurser där den europeiska ålen utgör en viktig del av det kulturarv som vi fått att förvalta.

Vi håller tummarna för “Den sista ålen”.