“Något alla svenskar borde känna till”

2022-11-02 Sverige har helt tappat sin ställning när det gäller det internationella miljöarbetet.

Sedan Olof Palme bjöd in till FN:s första miljökonferens 1972 har Sverige helt tappat sin internationella ställning inom miljöområdet. Miljödepartementet avskaffas efter att ha funnits som eget departement i 35 år. Miljöfrågorna inordnas under Klimat- och näringslivsdepartementet med energi- och näringsminister Ebba Bush som departementschef. Miljöministern saknar eget departement. Detta inger farhågor liksom det faktum att den viktiga frågan om biologisk mångfald saknas i regeringsförklaringen. Sveriges nya regering – Regeringen.se

Förslaget från EU är att det ska införas ett rättsligt bindande mål för att återställa olika ekosystem för varje medlemsstat. Målet är att 20 procent av EU:s land- och havsområden senast 2030 ska åtgärdas för att återställa naturen.

EU:s nya lagförslag sätter press på EU:s medlemsländer att skriva under ett lagligt bindande avtal om restaurering av biologiskt viktiga habitat inom Unionen. Förslaget hyllas av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) men i Sverige röstades förslaget ned av S, C, L, KD och SD. Partierna motiverade det med att de inte tycker EU ska lägga sig i dessa frågor inom Sveriges gränser. Men det kan bli fel om vi i Sverige inte kan skilja en naturlig bokskog från en planterad granåker. (se ingressbild). Tanken att EU gemenskapen inte får ha synpunkter på olika länders miljöpolitik är absurd.

EU:s vattendirektiv kräver restaurering av vattenmiljöer för att gynna hotade arter, parallellt med skyddet av kvarvarande natur. Sveriges nya regering pausar nu omprövningen av vattenkraftens föråldrade vattendomar som bygger på 1918 års vattenlag. Sverige får skarp kritik från EU för att vi inte följer EU:s lagstiftning enligt vattendirektivet.

Läs mer Professor i biologisk mångfald: Sverige håller på att halka efter ordentligt | Natursidan

Ålen är en av de akut hotade arter som lider stora förluster i bl.a. Ätran när Sverige pausar införandet av lagstiftning som följer EU:s vattendirektiv.