Fler sjuka laxar

2022-11-02 Naturnytt noterar även sjuka laxar i Högvadsån.

Ätrans huvudfåra nedströms Ätrafors är utsatt för korttidsreglering. Det innebär att flödet förändras kraftigt mellan olika timmar när elpriset varierar.

Korttidsreglering kombinerat med sommarens torka gör att laxen i Ätran utsatts för en stor stress. Stressade laxfiskar drabbas ofta av olika sjukdomar varav fiskmögel (Saprolegnia) är en allvarlig sjukdom som ofta har dödlig utgång.

Även i Högvadsån förekommer korttidsreglering och till och med nolltappning vilket innebär att flödet i Älvsered kan stängas av helt.

Laxen som vandrar in till Ätran under vår eller sommar stressas först i Ätran nedanför Ätrafors och sedan tilltar ytterligare stress när den vandrar vidare till sina lekområden i Högvadsån.

Ingressbilden är tagen vid Övre Horsared i Högvadsån. Vid tillfället sågs två kraftigt angripna, sjuka laxar. Detta kan förmodas vara “toppen på isberget” när det gäller stressad lax.

Med varje laxhona som dör går 1300 romkorn per kilo lax förlorade. Regeringen har nu pausat omprövningen av den lagstiftning som tillåter att Högvadsån torrläggs.