Strul i Stockån

2022-10-15 För sju år sedan fick Falkenbergs kommun 1 miljon kronor till att ordna fria fiskvägar i Stockån.

Stockån är ett biflöde till Högvadsån och rinner genom samhället Okome där det ligger en gammal kvarndamm. Uppströms dammen finns en kalksilo som årligen kalkar med tusentals kilo kalkstensmjöl, allt för att laxen skall trivas. Okome – Mall Generic (movab.nu)

Sträckan mellan dammen och doseraren är utmärkta för laxens och havsöringens uppväxt, men det är bara en hake, dammen hindrar fisken. Därför fick Falkenbergs kommun år 2015 en miljon kronor av Länsstyrelsen i Halland för att åtgärda problemet. Utredningar gjordes under flera år för drygt 0,7 miljoner för att se hur vandringsvägen skulle utformas.

2022-10-15 Lax och öring försöker förgäves vandra förbi hindret i Okome.

Eftersom återstående pengar inte räckte till åtgärder betalades de drygt 0,2 miljonerna som återstod förra året tillbaka till Länsstyrelsen i Halland. Och laxfiskarna fortsätter att hoppa sig blodiga i sin iver att komma upp till lekområdena uppströms dammen.

2022-10-15 En havsöring dunsar i berget nedanför kvarndammen i Okome.

Beräkningar har gjorts att det årligen skulle kunna produceras ca 6000 laxsmolt uppströms dammen vid Okome. Men nu ligger det nykalkade vattnet mellan doserare och damm outnyttjat. Laxar, havsöringar och ålar för en ojämn kamp mot stängda dammar och dörrar.

2022-10-15 Stopp i Stockån för ännu en rombärande honfisk.