Goda vattenråd är dyra

2022-10-04 Västerhavets vattendistrikt har beslutat att dra in sitt bidrag till vattenråden från och med 2023.

Distriktets Vattenvårdsdirektör säger till tidningarna att: – “Det här är ett jättebekymmer”, ” pengarna som gått till samverkansbidragen har öronmärkts till annat”. – “Hade jag fått bestämma själv hade man naturligtvis givit kanske ännu mer pengar till vattenråden, men jag råder inte över det här”. Därför blir vattenråden utan detta bidrag från årsskiftet.

Ordföranden i Stensåns vattenråd menar att detta kan bli dödsstöten för många små vattenråd som arbetar ideellt. Större vattenråd som Ätran har haft ett årligt bidrag på ca 60 000 kronor från distriktet och ingått i ett internationellt samverkansprojekt om samverkan.

Västerhavets Vattendistrikt och Havs och vattenmyndigheten rapporterade så sent som 2020 om erfarenheterna av projektet (Water-Co Governance). Slutsatserna från projektet är att: “Vattenråden, som är en redan existerande mötesplats för många lokala aktörer, bör nyttjas mer och ges större utrymme att kunna vara denna mötesplats”. “Kommuner, myndigheter och regeringen behöver stödja, underlätta för och förstå värdet av mötesplatserna för delaktighet och samverkan. Det kan också ske genom att regeringen ger betydligt mer långsiktig finansiering och undviker snabba förändringar av bidrag och regler. Plötsliga neddragningar eller kortsiktiga ökningar av pengar orsakar risk för sämre kvalitet, ineffektivitet och stress”.

Vad är det som fått myndigheterna att redan efter två år omvärdera bidragen till vattenråden? Vattenråden är fortfarande en viktig mötesplats för att diskutera vattenfrågor speciellt med tanke på genomförandet av nationella planen.

Vissa vattenråd har dock drabbats av att medlemmarna känner att information, dialog och den demokratiska processen uteblir. Det finns vattenråd där hemsidan inte uppdaterats med ny information på ett år. Det finns vattenråd som underlåtit att lämna synpunkter på efterfrågade remissvar till myndigheterna inför omprövningen av vattendomar inom rådets verksamhetsområde.

Det finns ett stort behov av samverkan när det gäller vattenfrågor i allmänhet och den viktiga omprövningen av vattendomar i synnerhet. Samtidigt behöver vattenråden ha en öppen information och en revision av hur den demokratiska processen fungerar inom vattenråden. Myndigheterna har nu pausat bidragen till vattenråden. Vattenråden behöver visa att den demokratiska processen fungerar i informations- och samrådsarbetet för att statliga bidrag åter skall kunna utbetalas till verksamheten.