Sanning eller konka

2022-09-30 Hur är det med den information som vi får om Sveriges miljö? Vilken bild ger massmedia av svensk miljövård?

Svensk information om vår miljö är korrekt.
Svensk information om miljön är vilseledande.

Miljö=Klimat?
Miljöfrågorna omfattas av Sveriges 16 miljömål där klimatet ingår. Länsstyrelsen bedömer att Halland inte uppfyller något av de 16 beslutade miljömålen till 2030.

Falkenberg är framåt när det gäller att kalka sjöar?
Falkenberg har överlämnat kalkningen att skötas av Halmstads kommun. Andelen försurade sjöar i Halland uppgår till cirka 75 procent, vilket innebär att Halland har störst andel försurade sjöar i landet.

Västerhavet och Halland är bra på att kalka sjöar och vattendrag?
Det finns fortfarande 1240 försurade sjöar i Västerhavets vattendistrikt och vi når ej miljömålet Bara naturlig försurning.

Sverige är ett av de bästa länderna på giftfri miljö?
Du utsätts för mindre mängd miljögift (PFAS) om Du äter 63 turkiska kräftor eller 1 972 egyptiska kräftor jämfört med tre (3) svenska kräftor! Försäljning av svenska kräftor förbjuds därför januari 2023.

Hallands vatten är rena och fria från bekämpningsmedel?
Resultaten från ytvattenstudier i Halland 2011 visar förekomst av ogräs-, svamp- och insektsbekämpningsmedel i alla undersökta vattendrag. Nivåerna är över EU:s gränsvärde för totalhalten i dricksvatten och över Livsmedelsverket gränsvärde för otjänligt vatten.

Ätran har en bra ekologisk status?
Över 90% av vattnen i Ätrans avrinningsområde har inte god ekologisk status, främst på grund av bristande konnektivitet och vattenreglering som är de största miljöproblemen i Ätran.

Ätran har ett bra recipientkontrollprogram?
Kontrollprogrammet omfattar inte det största miljöproblemen med fragmentering, korttidsreglering och fiskdöd i kraftverk. Dessa skador dokumenteras inte i recipientkontrollen.

Ålen minskar och vi vet inte varför?
Ålen minskar och det beror på att kraftverk och dammar under ca 100 år stoppat all produktion av ål i våra inlandsvatten.

Länsstyrelsen skyddar ålen genom ökad kontroll av vandringsvägarnas funktion? Länsstyrelsen i Halland har prioriterat bort och lagt ned kontrollen av vandringsvägarnas funktion.

Svenska kraftverk tar ansvar och sätter ut 0,3 miljoner ålyngel varje år. Dammarna utestängde en årlig och ursprunglig invandring av 188 till 360 miljoner ålyngel till svenska inlandsvatten.

Svenska kraftverk tar ansvar och kör årligen 0,014 miljoner blankålar med lastbil förbi turbinerna till havet. Blankålutvandringen var 37 till 72 miljoner varje år och över 90% av dessa ålar dödas nu i kraftbolagens galler och turbiner.

I Västsverige är vi bra på att hålla fria vandringsvägar för fisken?
Av Västerhavets 2 853 vattenförekomster är ca 1850 stängda för vandrande fiskar. Åtgärder för fri fiskvandring har vidtagits vid ett fåtal kraftverk.

Ålplan Ätran räddar ålen i Ätran?
Länsstyrelsen upphäver i Ålplan Ätran kraftverksägarnas skyldighet att genom vattendom hålla fria vandringsvägar för ålen. Detta är en viktig orsak till ålens försvinnande.

I Halland är Vi bra på att värna om laxen, ålen, havsnejonögat, majfisken och harren? Av laxen återstår mindre än 5%, av ålen mindre än 1%, av havsnejonögat och majfisken några få individer och harren är helt utrotad.

Vi vet inte varför våra fåglar minskar?
Rapporten ”State of the World’s Birds 2022” har släppts och den visar på en allvarlig situation för världens fåglar, men också att åtgärder räddat 20-30 arter undan utrotning. Det framgår också tydligt vilka de största hoten är: industriellt jordbruk är överlägset värst, med skogsbruket som tvåa. Därefter följer bland annat invasiva arter, överexploatering och klimatförändringar, men de flesta arter påverkas av flera faktorer.

Sverige har bestämt att införa undantag med GEP, mindre stränga krav och förlängd tidsfrist. Sverige har ensidigt bestämt att miljöhänsynen inte kan omfatta mer än 1,5 TWh.
EU har bestämt att Sverige skall införa vattendirektivet och ompröva omoderna vattendomar enligt moderna miljökvalitetsnormer.

Sverige är bäst i klassen och vi behöver inte införa några åtgärder för miljön? Sveriges miljö är i stort behov av åtgärder om vi skall uppnå våra egna fastställda miljömål samt följa EU:s lagstiftning enligt vattendirektivet, art- och habitatdirektivet och ålförordningen.

I Halland värnar vi om vår miljö?
I Halland ”låssas” vi att vi värnar om miljön. Länsstyrelsens utvärdering 2021 visar att Halland inte uppfyller något av de 16 miljömålen som riksdagen fastställt som Levande sjöar och vattendrag, Bara naturlig försurning och Biologisk mångfald.

I Sverige värnar vi om biologisk mångfald och giftfri miljö?
EU-kommissionen har tagit fram två rättsligt bindande förslag för att gynna den biologiska mångfalden och minska användningen av bekämpningsmedel med 50% till 2030. Sverige agerar nu för att förslaget skall stoppas. S, C, M, KD och SD röstade nej till båda förslagen och motiverade sitt beslut med att de inte tycker EU ska lägga sig i dessa frågor inom Sveriges gränser.

Sanningen svider. Den goda nyheten är att naturen har en fantastisk förmåga att återhämta sig om den får en chans. Får vi en korrekt information om miljötillståndet så kan vi också rätta det som är fel. En levande giftfri natur är vår viktigaste resurs.