Sverige väljer sida

2022-09-23. Sverige förbereder sig inför ordförandeskapet i EU. Det förpliktigar att vara en förebild för övriga världens länder.

EU-kommissionen har tagit fram två förslag för att gynna den biologiska mångfalden och miljön:
• Rättsligt bindande mål för återställande av olika ekosystem för varje medlemsstat. Målet är att 20 % av EU:s land- och havsområden senast 2030 ska åtgärdas för att återställa naturen. Till 2050 ska alla ekosystem som behöver återställas omfattas.
• Rättsligt bindande mål att minska användningen av och riskerna med kemiska bekämpningsmedel med 50 procent till 2030, samt förbud mot alla bekämpningsmedel i känsliga områden som till exempel grönområden i städer, skyddade områden och ekologiskt känsliga områden med hotade pollinatörer.

Sverige agerar nu för att dessa naturvårdande insatser skall stoppas. S, C, M, KD och SD röstade nej till båda förslagen och motiverade sitt beslut med att de inte tycker EU ska lägga sig i dessa frågor inom Sveriges gränser. Därmed ökar risken för att förslaget stoppas i EU. Om en tredjedel av medlemsländerna gör som Sverige och röstar ned förslaget så måste EU-kommissionen ompröva, ändra eller dra tillbaka sina förslag.

Sverige har tidigare framstått som miljövänligt. Sverige har haft ett kapital i rena sjöar och vatten, naturliga skogar och blommande ängar. På senare tid har miljö=klimat och den opåverkade, rena naturens biologiska mångfald och ekosystemtjänster har försvunnit i en rasande takt.

Av Västerhavets 2 853 vattenförekomster är ca 1850 stängda för vandrande fiskar. Från 1 januari 2023 förbjuds försäljning av svenska kräftor på grund av för höga halter av miljögifter. Vi hänvisas till Turkiska och Egyptiska kräftor som har betydligt mindre miljögifter än de svenska. 1237 av Västerhavets vattenförekomster är fortfarande försurade. Förlusten av biologisk mångfald är påtaglig vad gäller fiskar, fåglar och insekter. Sverige har tappat greppet om den svenska naturen.

Sverige har förlorat greppet om viktiga biotoper. Vi måste inse allvaret och börja kalla saker för vad de verkligen är.