Finland säger ja till att ta hand om Europas natur

2022-09-25 Finlands regering stödjer EU:s förslag att länderna gör en gemensam “Green Deal” för att ta hand om naturen.

En svensk riksdagsmajoritet anförd av S, M, C, KD och SD röstade i veckan nej till EU:s förslag att göra en “Green Deal” för att värna om naturen och biologisk mångfald. Sverige har fler sjöar än Finland och vi behöver en samsyn med EU om behovet av naturvård.

Det svenska beslutet är illavarslande när nu Sverige förbereder att ta över ordförandeskapet vilket förpliktigar. Den svenska motiveringen är bl.a. att EU inte skall lägga sig i ländernas interna angelägenheter. Men vad innebär “Green Deal”?

Skadade ekosystem som sjöar och hav, skogar, ängar och våtmarker skall restaureras till 2050. Användning och risker med kemiska bekämpningsmedel skall minska med 50% till 2030.

Sverige är oroliga för att detta skall påverka de areella näringarna och vattenkraften negativt. EU menar att det stärker livsmedelssäkerheten, förbättrar klimatet samt ökar hälsa och välfärd.

Ekonomiskt innebär denna satsning att för varje använd euro får gemenskapen tillbaka 8 till 38 gånger insatta medel i ökade värden för hälsa, välstånd och klimatinsatser! Särskilt positivt avtryck ger insatserna för de som arbetar med naturresurser såsom lantbrukare, skogsägare och fiskare. Sverige sågar bokstavligen av den gren man sitter på.

Läs mer Pioneering proposals to restore Europe’s nature by 2050 (europa.eu)

Sverige ser inte skogen för bara trän. Politikerna har blivit förblindade av all desinformation som sprids om den svenska naturen.