Vad är ålamnesi?

2022-09-01 Ålamnesi är att vi inte längre minns hur mycket ål det fanns förr. Det är svårt att föreställa sig att ålen utgjorde mer än 50% av sötvattnens hela biomassa i många länder! Ålamnesin innebär också att vi inte kan ta in vad som sker med ålen och våra svenska vatten nu och framåt i tiden. Utan ål i svenska vatten blir det ålkollaps!

Begreppet ålamnesi kan användas för att beskriva smygande förändringar som är tillräckligt långsamma för att inte märkas. Men förändringen är i själva verket så stor att en av jordens vanligaste fiskarter, ålen, riskerar att utrotas av vår generation. Det är svårt att tänka sig att utrotandet av någon annan art skulle få lika förödande konsekvenser för sötvattnen som ålens försvinnande!

Hur vanlig var då ålen i våra svenska inlandsvatten? Sveriges ledande ålforskare (Wikström, Åström) anger att det årliga behovet av invandringen av glasål från havet till Sverige var 188-360 miljoner glasålar. Kraftbolagen “kompenserar” med 0,3 miljoner ålyngel.

Energiforsk anger en överlevnad av ålynglen till ca 20% till vuxna, lekmogna blankålar. Det innebär att våra svenska inlandsvatten årligen producerade ca 37,7 till 72 miljoner blankålar. Vid en medelvikt på 1 kilo producerade svenska inlandsvatten årligen 37 till 72 tusen ton ål. När det gäller denna ålproduktion råder fullständig ålamnesi. Kraftbolagen “kompenserar” med 0,014 miljoner blankålar.

Åtgärder för att rädda ålproduktionen i Svenska inlandsvatten är också mycket enkla: Fria vandringsvägar uppströms och nedströms medan tid är skulle också innebära att ålen kunde återgå till sin ursprungliga produktion. Även här råder fullständig anterograd amnesi där man mist förmågan till att förstå vad som är långsiktigt hållbart.

Vi har hamnat i “Utdöendespiralen” där en storskalig minskning har inletts och en mängd olika processer, både demografiska och spatiala, (läs kraftverk och dammar) verkar tillsammans för att förstärka den nedåtgående trenden.

När vi får tillbaka insikten om att ålen kan räddas genom fria vandringsvägar så kan vi rädda ålen och undvika att bli den generation som utrotade en av jordens viktigaste och vanligaste fiskarter. Svenska vatten kräver svenska ålar för att fungera! Utan ål blir det ålkollaps!

Ålamnesi: Vi minns inte längre hur mycket ål det fanns och vi har mist förmågan att tänka långsiktigt hållbart? Lösningen för att undvika ålkollaps är så enkel som fria vandringsvägar!