Döda fiskar i Ätran

2022-09-01 Naturnytt har tidigare rapporterat om döda laxar i Ätran. Nu rapporterar HN om döda fiskar i Källstorps våtmarker.

Länsstyrelsen i Halland och Falkenbergs kommun är underrättade om fiskdöden. En gemensam nämnare för båda tillfällena är låga vattenflöden där en stor del av fiskarnas habitat torrlagts. Extremsituationer gör att naturen blir mer känslig för olika typer av föroreningar och bekämpningsmedel. Myndigheterna har ännu inte undersökt orsaken till fiskdöden.

De låga vattennivåerna har ytterligare förstärkts av korttidsregleringen av Ätran. Kraftbolaget har en överenskommelse med Länsstyrelsen att inte reglera under 11 kbm/s. Trots överenskommelsen har regleringen under sommaren understigit denna lägsta nivå. Detta innebär en ytterligare stress för fisken och ekosystemen.

Torrläggning av mossar och våtmarker ger dessutom en ökad tillförsel av växthusgaser. Experter beräknar att dikning och torrläggning av våra våtmarker ger större utsläpp av växthusgaser än biltrafiken.

Det är naturligt att vattennivån i Källstorps våtmarker varierar. Men en eventuell torrläggning på grund av en onaturligt låg vattennivå i Ätran är inte acceptabelt. Källstorp är ett så kallat Natura 2000 område av stort internationellt skyddsvärde. Falkenbergs kommun har tillsammans med ornitologerna lagt ned ett stort arbete på att restaurera våtmarken. Därför är det viktigt att effekten av naturens extrema situationer inte förstärks av mänsklig verksamhet.

Länsstyrelsen säger till HN att ärendet i första hand hamnar på kommunen. Kommunekologen säger till HN “- Jag får diskutera det med mina kollegor”.

En händelse som ser ut som en tanke är att i går var sista dagen för att svara på remissen om vattendragens ekologiska potential, det vill säga hur man skall se på biologisk mångfald i vattendrag som regleras av kraftbolagen. Vägledning om ekologisk potential (2021) – Regeringsuppdrag – Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se)

Havsörnar lockas av döda fiskar i Källstorps våtmarker. Se fler bilder i HN Döda fiskar i Källtorps våtmarker i Falkenberg förbryllar | HN