iden är en potadrom fiskart

2022-08-28 Iden är en potadrom fiskart vilket innebär att den är beroende av vandring mellan olika sötvatten för sin överlevnad.

Havs och vattenmyndigheten skriver om iden på sin hemsida: “Som flera andra arter som vandrar upp i vattendrag för att leka har bestånden av id tagit skada av dammar som hindrar deras vandring”.

Ätrans idar har inte undersökts i någon större utsträckning. Det är dock känt att iden liksom sin släkting färnan förekom rikligt i Ätran men att båda minskat kraftigt under senare decennier. Efter Hertingprojektets genomförande så filmas vandrande idar vid webbkameran i Herting. Där kan man se att 81 idar passerat kameran på väg uppströms under några dagar i augusti månad 2022. Vad denna “idrusning” har för orsak är mindre känt. Näringsvandring och lekvandring är dock två vanliga orsaker till potadroma fiskarters vandring.

Ett känt faktum är att efter öppnandet av Hertings fria fiskvägar 2014 kan nu alla fiskarter passera ostört utan att påverkas och skadas av varken kraftverkets galler eller turbiner.

Fria vandringsvägar är inte bara en förutsättning för ålen, havsnejonögat, laxen, havsöringen och majfisken m.fl. arter.

Havs och vattenmyndighetens hemsida skriver: “Färnan vandrar ofta uppströms för att komma till sina lekplatser, vilket innebär att den kan påverkas negativt av små kraftverk eller andra vandringshinder”.

Även iden är beroende av en lösning med fri vandringsväg. Även om denna gyllenfärgade fiskart fått det nedlåtande namnet “skitprins” utgör den en viktig del av ett fungerande ekosystem i Ätran.