Miljön i allmänhetens intresse

2022-08-28 Ren luft, rent vatten och biologisk mångfald är i alla människors intresse. Det behövs för ett samhälle som är hållbart socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

Hovrättsrådet Roberth Nordh vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet har skrivit en doktorsavhandling i miljörätt. Där konstaterar professorn att en fri talerätt är det första och nödvändiga steget för att bota rådande brister i miljöskyddet och ta tillvara allmänna intressen i miljömål. Läs mer här.

En allmän uppfattning är att det krävs att man är sakägare för att kunna föra talan i ett miljömål vilket riskerar att gynna särintressen och åsidosätta allmänna miljöintressen.

Älvräddarna ställde före årets val 2022 följande fråga till de politiska partierna: “Det har väckts förslag om att miljöorganisationers talerätt i domstolsmål i miljöprövningar ska begränsas. Anser du att det är ett bra förslag?” Det tyckte de partier som markerats med ett rött kryss.

Det är tveksamt om en sådan lagändring är förenlig med EU-rätten, eftersom EU och Sverige som nation är parter till Århuskonventionen. Många gånger är det miljöorganisationerna som kan tillvarata boendes intressen när de inte är i partsställning på grund av ägande och vinstintressen.

Älvräddarna ställde också denna fråga: “Anser ni att hållbarhetsbegreppets tre dimensioner,  socialekologisk och ekonomisk hållbarhet, ska avvägas i varje enskild verksamhet vid prövning enligt miljöbalken, inkluderande vattenkraftsanläggningar?” Det tyckte inte de partier som markerats med ett rött kryss.

Naturnytt konstaterar liksom professor Roberth Nordh att skyddet av miljön ligger i allmänhetens intresse. Naturnytt konstaterar vidare att det är viktigt med hänsyn till både social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet vid prövning enligt miljöbalken.

Sedan är det upp till väljarna att dra sina egna slutsatser av partiernas enkätsvar. Svaren kan läsas här.