Lag mot småskalig vattenkraft

2022-08-27 Parlamentet i Bosnien-Herzegovina röstade i juli för att avsluta planering och byggnation av småskalig vattenkraft!

Miljöorgansiationen Eko akcija i Sarajevo menar att beslutet förhindrar byggnation av 111 småskaliga vattenkraftverk med upp till 10 MW effekt i 60 älvar i Bosnien-Herzegovina. Läs mer No more permits for small hydropower plants in Federation of BiH (balkangreenenergynews.com)

I Sverige finns nära 2000 småskaliga vattenkraftverk och över 10 000 dammar. Vandringsfisken utestängs ofta helt i onödan eftersom inga åtgärder vidtas. Denna situation är ohållbar för den biologiska mångfalden i våra vatten där över 30% av våra fiskarter går mot utrotning. (Källa WWF).

Företrädare för den småskaliga svenska vattenkraften försöker få till stånd en klassning av alla nuvarande svenska vattenverksamheter som så kallade kraftigt modifierade vatten (KMV). Källa: SVAF. Det innebär att de inte behöver ta sitt miljöansvar och leva upp till kraven på god ekologisk status (GES). I själva verket är det lätt att med enkla åtgärder och befintlig teknik återställa vattnens tidigare värden. Hertingprojektet är ett utmärkt exempel på detta.

Sverige släpar ofta efter andra europeiska länder när det gäller att ta aktiva beslut för en levande miljö. Sveriges sjöar och vattendrag är en stor naturtillgång som vi fått att värna och förvalta på ett hållbart sätt till kommande generationer. Levande natur ger förutsättningar för en levande landsbygd med ekoturism.