Sveriges fjärilar minskar

2022-07-03 Fjorton fjärilsarter är rödlistade i Halland och fyra är helt försvunna. Den ”absolut främsta orsaken” är förändrad markanvändning som modernt skogs- och jordbruk.

Statens Lantbruksuniversitet visar i en ny rapport att av de 117 dagfjärilsarter som är bofasta i Sverige är en tredjedel (39 arter) rödlistade och 18 arter hotade. De senaste 70 åren har tillbakagången förvärrats. Läs rapporten här.

Väddnätfjärilen som Naturnytt fotograferade på Öland i sommar har försvunnit från sex län och återstår nu endast i 7 län.

Läget är allvarligt. Enbart i Halland är 14 dagfjärilsarter rödlistade och fyra har försvunnit. Det är en stor utmaning att styra om utvecklingen för att förhindra att fler arter hamnar på rödlistan eller dör ut från Sverige, skriver SLU och WWF i rapportens sammanfattning.

EU kommissionen har uppmärksammat förlusten av biologisk mångfald i Sverige och i Europa. Därför har EU antagit en ny Nature Restoration Law för att undvika fortsatt förlust av biologisk mångfald i Sverige och i övriga Europa. Beslutet åtföljs av ett bidrag på 100 miljarder euro. Nu hoppas Naturnytt att Sverige önskar ta del av och utnyttja detta miljardbidrag, för fjärilarnas skull! Läs mer här.

Naturnytt fotograferade förra sommaren svartfläckig blåvinge på sin värdväxt backtimjan. Denna fjärilsart fanns tidigare spridd i 15 svenska län men återstår nu i endast nio län.