Regeringen ger grönt ljus för vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

2022-06-09 Vattenmyndigheterna meddelar i dag att regeringen godkänt deras åtgärdsprogram för perioden 2021-2027. Läs mer här.

Regeringen konstaterar i sitt beslut att de flesta av åtgärderna handlar om det som brukar kallas grundläggande åtgärder, alltså sådant som egentligen redan är minimikrav enligt gällande lagstiftning. Läs mer om regeringens beslut här.

Regeringen har nu noga utrett om vi följt gällande lagstiftning, och Vattenmyndigheterna känner sig stärkta med att det nu finns ett gediget stöd från regeringen för det sätt som Vattenmyndigheterna arbetar för att ta fram åtgärder. De åtgärder som föreslås i åtgärdsprogrammen ska nu leda Sverige mot ett bättre vatten under de kommande sex åren. Detta var ett viktigt besked för svensk vattenförvaltning, säger Irene Bohman vid vattenmyndigheten.

Miljödepartementet skriver i ett Pressmeddelande 2022-06-07:
– Arbetet med att leva upp till kraven i EU:s vattendirektiv till 2027 behöver skyndas på. I och med dagens beslut kan detta viktiga arbete fortsätta samtidigt som det blir tydligare för alla berörda parter vad som gäller, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Citerat från Regeringsbeslut 2021-06-07:
“Regeringen konstaterar att omprövningarna enligt nationella planen för moderna miljövillkor (NAP), kan påbörjas innan vattenmyndigheterna fastställt åtgärdsprogrammen för 2022-2027. Detta beror på att åtgärder i vattenkraft hanteras i den nationella planen för moderna miljövillkor i vattenkraften och inte genom åtgärdsprogrammen för vatten. Med detta anser regeringen att den del av riksdagens tillkännagivande (bet. 2021/22:CU33, M2022/00641) som avser att senarelägga tidsfristen för kommande prövningsgruppers ansökan är tillgodosedd.”

Ätran skall enligt Nationella Planen (NAP) omprövas enligt modern miljölagstiftning 2024 och 2027. Vandringsfisken är i akut behov av förbättringar då en stor del av Ätrans ål och lax redan omkommit på grund av omoderna vattendomar.