Laxen leker i forsar

2022-04-28 Det är ett känt faktum att laxen leker i forsar. I går återuppstod Ätrans ursprungliga forsområde vid Ätrafors när bolaget tillfälligt “spillde” vatten.

Rävigeforsen vid Ätrafors har under århundraden varit ett viktigt reproduktionsområde för ätranlaxen och är därför ett område av internationell betydelse för naturvården (N2000).

Kraftbolaget har dock enligt en föråldrad lagstiftning rätt att ömsom locka upp laxen i området och ömsom stänga av vattentillförseln så att laxen stängs inne i hålor och djupare partier. En enkel lösning på problemet är att släppa en konstant minimitappning i Ätrans torrlagda åfåror så att naturen och laxen överlever.

Denna lösning tillämpas sedan 2014 i Hertingforsen som också den tidigare var torrlagd. Nu leker laxen i forsen och elfisken visar att det årligen finns ca 30 000 nya laxyngel och ca 3000 ålyngel i forsen. Det är ganska självklart att vatten ger nytt liv.

Internationellt arbetar man också med att återställa överdämda forsar. Laxens lekområden i Ätran sträckte sig in i Västergötland och ålens domäner var hela avrinningsområdet upp till Falköping.

2027 skall Ätran omprövas och det återstår att se hur mycket av laxens och vandringsfiskens forna lek- och uppväxtområden som återlämnas när modern vattenlagstiftning skall tillämpas. Vilket miljöansvar är vattenkraftbolagen beredda att ta för tillverkning av “grön el”?

2022-04-28 Dammen vid Ätrafors där flödet nu åter stryps och ån torrläggs efter det att dammluckan varit öppen under dagen.