Massdöd av hotade arter i svenska vatten

2022-03-25 Riksdagen beslutade i onsdags att den tidigare beslutade omprövningen av vattendomar skall skjutas upp. Det innebär att massdöden fortsätter under flera år i svenska vatten.

Ansvaret vilar tungt på de politiker som röstat för att den massdöd som pågått under decennier nu får fortsätta. De naturresurser som vi fått att förvalta till kommande generationer försvinner nu i rask takt. Beslutet togs dock med knapp majoritet. Hade alla ledamöter för de partier som röstade nej till fortsatt massutrotning varit närvarande hade beslutet varit att fortsätta arbetet med omprövning för moderna vattendomar och hejda massdöden.

Man skall vara försiktig med braskande rubriker. Därför är det viktigt att redovisa några fakta av den skada som omoderna vattendomar ställer till med:

Harren har försvunnit från Lagan. Majfisken och staksillen var förr rikligt förekommande men ses nu inte varje år i Ätran. (Källa G. Edman). Lekvandringen av naturlig blankål från svenska vatten var före vattenkraftens utbyggnad ca 54 800 000 blankålar (Källa Wikström, Åström). Dagens utvandring av naturligt rekryterad blankål är mindre än 40 000. Över 100 000 blankålar omkommer fortfarande årligen i vattenkraftverken. (Källa Aqua reports 2018:16). Havsnejonögat är hotat och nu är beståndet ca 100 individer. (Källa Länsstyrelsen i Halland). Västkustens atlantlax är hotad och mindre än 5% av de ursprungliga naturliga bestånden återstår. (Källa Havs- och vattenmyndigheten Rapport 2022:2). Ätran har i dag den enskilt största årliga produktionen av utvandrande lax 37600 smolt. (Källa SLU). Enbart korttidsregleringen vid Ätrafors kraftverk orsakar i dag en årlig förlust av 34 500 laxsmolt i Ätrans huvudfåra som därför i dagsläget producerar endast 9000 smolt. (Källa Sjöstrand och Länsstyrelsen i Halland). SVT:s dokumentärer ”Fiskarnas Rike” och Uppdrag gransknings ”Den sista ålen” som sändes under hösten 2021 förklarar pedagogiskt vad som händer under ytan. Filmen ”Fria Vatten” producerades redan 2014 av Firma Caliber i samarbete med Falkenbergs kommun. Se filmen här!

Så illa är det. Så många hotade arter och så många individer går dagligen en plågsam död tillmötes i halländska och svenska vattenkraftverk. Vårt kulturarv som vi fått att förvalta till kommande generationer är på väg att gå förlorat.

Men finns då ingen räddning? Jo, EU har krävt att vi skall införa moderna lagar som värnar om miljön. Politikerna i Falkenberg tog 2012 ett enigt beslut att rädda Hertingforsen. Vandringen av laxfiskar ökade från 2000 till 4000. Elfisken i den tidigare torrlagda forsen visade nu förekomst av 30 000 laxyngel och 3000 ålyngel. Ålynglen som tidigare var utestängda kunde nu fritt vandra uppströms. Detta goda exempel visar att politisk enighet kunde lösa problemen vid Herting. Även massdöden av hotade arter i svenska vatten kan lösas genom enighet och handlingskraft. 10 miljarder kronor har avsatts för ändamålet. Men besluten brådskar!

Hertingforsen var tidigare torrlagd och fisken var utestängd av en betongdamm.