inga miljökrav på vattenkraften

2022-03-24 Sverige beslutade i går att behålla uråldriga vattenlagar och skjuta upp moderna miljökrav som EU:s lagstiftning ställer på svenska och utländska kraftbolag i Sverige.

Saken är den att över 90% av Sveriges 2100 vattenkraftverk omfattas av en uråldrig lagstiftning och saknar fungerande fiskvägar. EU har särskilt påpekat för medlemmen Sverige att denna omoderna lagstiftning snarast måste ersättas med modern miljölagstiftning enligt EU:s regler. Annars riskerar Sverige dryga bötesbelopp.

Läget är akut för västkusten och Halland där mindre än 5% av vårt ursprungliga bestånd av Atlantlax kvarstår! Ålen är akut hotad och ålynglen klättrar förtvivlat på dammar och kan inte nå sina uppväxtområden. Ålhonor slaktas saklöst i tusental vid kraftverkens galler och turbiner. De kommer aldrig till Sargassohavet för att leka.

Godkänd (!) ålslakt enligt nuvarande omoderna vattendomar vid kraftverken i Ätran! Politikerna beslutar nu att pausa beslutad omprövning och tillåta fortsatt ålslakt. Har de missat pågående ålmassaker eller tycker de att nuvarande hantering, där de hotade ålarna körs till soptippen för att ruttna, skall fortsätta?

Dokumentären “Fiskarnas Rike” visar tydligt värdet av vår unika natur under ytan. Uppdrag Gransknings program “Den sista ålen” visar tydligt den skada som vattenkraften orsakar Sveriges och Europas ålbestånd. Politikernas beslut att denna slakt av hotade arter skall fortgå utan miljöåtgärder är obegripligt. När de fått entydig information om det akuta läget.

Instängd Ätranlax drabbad av nolltappning där prövningen av torrläggningens eventuella miljöskada nu skall skjutas upp.

Det är mycket anmärkningsvärt att Sveriges riksdag nu beslutat att omprövningen av den svenska vattenkraften skall senareläggas. Vi borde istället göra vattenkraften miljövänlig så som görs i andra älvar i Europa, Sydamerika och Nya Zeeland. Energimålet och miljömålet skall enligt tidigare riksdagsbeslut jämställas. Partier som vill pausa omprövningen menar att “Sverige ska utnyttja alla möjligheter och undantag för att minska negativa effekter på vattenkraftselen”. Jämställdhet är bortglömt då över 99% av ålen och över 95% av naturlaxen redan har “offrats” för vattenkraften. Jämställdheten innebär inte ens att vi skall kosta på oss att rädda de sista spillrorna av den limniska miljön. De partier som inte accepterar EU:s moderna miljölagstiftning tar på sig ett stort ansvar när de utraderar laxen och ålen som är en naturresurs vi fått att förvalta till kommande generationer.

Det var 161 röster för att vi skall pausa omprövningen och 141 röster för att vattenkraften skall miljöanpassas. Kraftbolagen har beviljats en skattelättnad med 70 miljarder kronor under 20 år med 3,5 miljarder per år. Vattenkraften har redan avsatt 10 miljarder av dessa skattepengar i Vattenkraftens Miljöfond. EU-kraven kvarstår, pengarna finns men förbättringarna skall pausas enligt politiska beslut! Slakten av hotade miljöer och arter fortgår i Sverige. Detta är en ödesfråga för de svenska sötvattensmiljöerna och vandringsfisken. Läs mer här.

Alla naturligt invandrande ålyngel stoppas i Sverige av dammar. Utan ålyngel ingen ål…