Fiskarnas Rike

2022-03-03 Martin Falklind avslutade i torsdags på Halmstads bibliotek sin föreläsningsserie om “Fiskarnas Rike”.

Föreläsningarna bygger på den fantastiskt välgjorda trilogin, som sänts i SVT om Fiskarnas Rike. Tre olika livsmiljöer beskrivs: Älvarna, Sjöarna och Havet.

Vi svenskar har nu tacksamt fått ta del av den skatt som Martin funnit när han mödosamt tillsammans med sina medhjälpare filmat och skildrar den svenska naturen och vad som finns “under ytan”.

Där finns ett rikt fisk- och djurliv som man bara trodde fanns på sydliga korallrev, varifrån ett otal filmer sänts på svensk TV. Martins produktion om de svenska vattnen är därför ett unikt bidrag till den svenska folkbildningen. Filmen väcker till eftertanke och visar att vi i svenska vatten har en outsinlig naturresurs väl värd att vårda.

Martin Falklind berättar om hur Tonfisken är på väg att återkomma till svenska vatten när överfisket upphörde.

Dokumentären visar också att det under radarn även finns “fula fiskar” som exploaterar och överutnyttjar våra vatten. Det kan röra sig om allt från överfiske med massutrotning till total utestängning och avdödning av alla vandringsfiskar i värdefulla uppväxtmiljöer.

Martins trilogi och föreläsningar inger dock hopp inför framtiden när han visar ett antal goda exempel. Hertingprojektet löser fiskvandringen och en torrlagd fors har lämnats tillbaka. Torskfiskt frodas i Öresund där trålare alltid varit förbjudna. Island har ett blomstrande laxfiske där man kombinerat fisket med en bra förvaltning.

Fiskarnas Rike visar vilka förunderliga naturtillgångar vi har i våra svenska vatten! Denna naturresurs har varit våldsamt misshushållad men med en självklar respekt för denna undervattensvärld kan vi återupprätta Fiskarnas Rike.