Milliontals ålyngel invaderar europa

2022-02-14 Enorma fångster av ålyngel rapporteras nu från Frankrike. Certifierade ålfångare rapporterar håvfångster på över 100 000 glasålar per fiskare varje natt. Det finns i dag ca 400 certifierade fiskare.

Det är mycket glädjande att dessa mängder av ål nu dagligen kommer till Europas kuster efter att ha vandrat de över 700 milen från sin födelseplats i Sargassohavet.

Men hur kommer det sig då att den Europeiska ålen är akut hotad? Vi hör ofta myten att ingen vet varför ålen försvinner. Saken är den att ålen är en katadrom fiskart dvs. den föds i havet och växer upp i våra inlandsvatten. Dörren till ålens hem är stängd. I Europa finns 1,3 miljoner dammar och i Sverige finns över 10 000 dammar som ålen inte kan passera. Ålen är helt enkelt utestängd från sina uppväxtområden och kan inte fullfölja sin livscykel. Läs mer på hemsidan för Sustainable Eel Group här.

Det är således inte för sent att rädda ålen. Lösningen är enkel – ålen måste få tillgång till sitt hem i inlandsvattnen för att kunna fullgöra sin livscykel. Alla dammar och kraftverk måste göras säkra för ålvandring. Hertingprojektet visar vägen för hur vi kan rädda vandringsfisken.

Nuvarande lösning att ordna ålens vandring med flygtransporter, lastbilstransporter och personbilstransporter är ingen hållbar lösning särskilt som det endast är några få ålar som erbjuds transport.

Svenska forskare har uppskattat den jungfruliga, ursprungliga invandringen av ålyngel till Sverige som 340 miljoner till havet och 188-360 miljoner till inlandsvattnen. Inlandsvattnen har varit stängda sedan början av 1900-talet. Turbiner dödar utvandrande blankål. Energiforsk anger att 20% av ålynglen överlever till utvandringsfärdig blankål.

Internationella forskare har också modellerat glasålsinvandringen från Sargasso till Atlanten. Läs mer här. År 1962 beräknades invandringen till 1 959 072 kilo glasål och 2011 till 6 439 kilo. Läs mer här. Det går över 1000 glasålar per kilo och när Sverige köper för utsättning kostar de över 5 kronor per styck. Ålyngel som är glasålar kan väga 0,3 g medan pigmenterade ålyngel som vandrar upp i sötvatten kan väga 1 gram per styck.

Det är tragiskt att vi fortsätter att utestänga miljontals ålyngel från sitt hem i våra inlandsvatten. Det är tragiskt att vi låssas som att vi inte vet varför ålen försvinner när vi utestängt ålen från sitt hem. “Det man inte vet har man inte ont av”. Men ålen lider. Vad säger ålen? Lyssna här ca 1:40 in i inslaget!