Havets hemligheter

2022-01-10 Långasands solnedgångar är bedövande vackra. Men havet döljer en spöklik hemlighet.

Falkenbergs Rotary är endast en av alla organisationer som förtjänstfullt arbetar för att mängden plaster och spökgarn skall försvinna från havet. Läs mer här.

Mängden “kvarglömda” och strandade trålar och nät är stor. De kvarglömda fiskeredskapen fiskar tusentals fiskar och havsdjur under många år då det tar lång tid att bryta ned plastmaterial. Materialet blir sedan “nanoplaster” och fortsätter att skada miljön och oss människor.

Dagens stärkande promenad vid Långasand gav även insikt i ett inte lika välkänt fenomen när det gäller trålfisket. Det var fynd av så kallade “Dolly Rope” i strandkanten. Det låter gulligt men har dock inget att göra med det engelska ordet dolly som översätts “docka” eller “sötnos”. Detta söta “dockhår” av plast är snarare en dödsfälla för havets invånare.

2022-01-10 Dolly rep på stranden vid Långsand. Plasten är en dödsfälla för djur och fåglar. När härvan fastnar runt en fågelfot och sedan runt en tångruska eller buske väntar en utdragen plågsam död för offret. PS Funna Dolly rep togs med hem till soporna DS

Begreppet förklaras på webbsidan DollyRopeFree. Dolly rep är namnet på blå eller orange rep som används för att skydda bottentrålar från extra slitage eller att fastna i botten. När man trålar kan buntar av Dolly rep slitas av och hamna i havet. Repen används vid bottenrålning i hela världen men mest i Europa runt Nordsjön.

Nämnda hemsida förklarar vidare att Dolly rep är sammansatta av 30 grövre trådar som var och en består av 25 finare trådar. Repen sätts fast på undersidan av trålen för att skydda mot slitage och trålen från att fastna i ojämn botten. Innan Dollyrepen och trålen används splittas repen och får en längd på 1,5 till 2 meter.

Fartygen som bottentrålar köper årligen ca 325 till 3500 kg Dollyrep per år, de som fiskar på steniga bottnar använder mest Dollyrep. 10-25% av repen slits av redan under de första veckornas fiske. Därefter snor ofta repen ihop sig och mister alltmer av sin funktion samtidigt som de då fastnar i botten och lossnar från trålen. Då är det dags att ersätta Dolly repen med nya rep och det förekommer att de gamla repen hamnar i havet.

Alternativa material och alternativ utformning av trålar utvecklas. Under inga omständigheter bör förbrukat material kastas i havet utan tas omhand. Vi måste vara rädda om havets fåglar, fiskar och valar!