Riksdagsparti vill befria den sista ålen

2021-11-26 Liberalernas landsmöte behandlar frågan om fria vandringsvägar i fiskarnas rike.

Frågan om fiskarnas fria vandring har nu blivit en fråga i det politiska spelet i jakten efter väljare. Hundratusentals glada laxar och hotade ålar hälsar programmet med hurrarop då det innebär en nystart för dem i de svenska vattnen.

– Liberalerna har den mest offensiva politiken för att återskapa de naturvärden och den biologiska mångfalden som påverkas väldigt hårt av vattenkraftverks utbyggnad, säger Pär Löfstrand i Liberalernas partistyrelse. Förslag till landsmötesbeslut: Programmet kan läsas här.

Omprövning av vattendomar som tillåter
torrläggning av älvfåror

  1. att landsmötet beslutar att verka föromprövning av miljöskadliga vattendomar
  2. att vattendomar som tillåter torrläggning av älvfåror ska prioriteras
  3. att verka för att torrlagda älvfåror återfår strömmande vatten
  4. att arbeta för att avveckla ineffektiva eller olagliga dammar.
  5. att uppmana staten till stötta alla kraftverks- och dammägare med likvida medel för att ha råd att riva dammar.
  6. att Liberalerna verkar för att återställa förstörda vattenmiljöer.
  7. att arbeta för att riva bort småskalig vattenkraften i vårt land och i stället satsa mer på att utveckla den befintliga vattenkraften och miljöanpassa denna med t.ex. fångstgaller för fisk och att torrfåror försvinner med ledande fiskefåror så att t.ex. laxen igen kan flöda i Porjus i Norrbotten där historien en gång började

Tyvärr har tryckfelsnisse smugit sig in i den andra attsatsen. Eller är det vattenkraftsnissen som spökar? Ordet skall inte vara prioriteras utan omprövas! Eller? Naturnytt hoppas att motionerna antas och att detta misstag (?) då har rättats!

Vandringsfiskarna behöver dels fria vandringsvägar och dels att vi värnar om deras biotoper där vatten i alla torrlagda åfåror borde vara en självklarhet. Vi kan inte leva utan luft och fisken kan inte leva utan vatten. Enbart i Ätrans nedre delar innebär torrlagda åfåror att ca 70 000 ålar och ca 700 000 laxyngel mist sitt hem.