Ålen behöver sitt hem

2021-11-20 Debattens vågor har gått höga bland forskarna var den Europeiska ålen har sitt hem. Ålens liv beskrivs fortfarande dels med skrönor och dels med mer vederhäftig forskning.

Förr hävdade de lärda att ålen kunde gå på land och äta gräs och ärtor. Vissa strömningar hävdar i dag att våra inlandsvatten inte haft en betydande ålproduktion. Därför behöver man inte åtgärda artificiella Vattenfall och dammar som hindrat ålens vandringsvägar. Då behöver man inte återställa den rikliga ålproduktionen i alla våra inlandsvatten. Denna “skröna” har nu en gång för alla punkterats av Sveriges ledande ålforskare vid SLU: Slutreplik: Inlandsvattnen livsavgörande för ålen – Altinget – Allt om politik: altinget.se

Läser man om ålens utbredning från ex. ansedda Fish Base ser man att det finns rikligt med noteringar av ålförekomst i inlandsvattnen, så även i våra norrländska älvar. Kombinerar man det med SMHI:s dammregister med över 10 000 svenska dammar och över en miljon Europeiska dammar (källa AMBER) behöver man inte vara forskare för att förstå målkonflikten.

Riklig ålförekomst noterades redan av Carl von Linné på Skånska resan 1749 från Råbelövsjön i närheten av Kristianstad där man kunde fånga 200-300 blankålar om morgonen. Sverige har 119 huvudvattendrag där åarna har en längd av ca 192 000 km och över 100 000 sjöar. Alla dessa vatten var inte bara livsavgörande för ålen – ålen var även en viktig del i inlandsvattnens fungerande ekosystem som gav ekosystemtjänster. “Förlusten av laxfisket var stor när kraftverken byggdes på 1900-talet” säger en laxfiskare ovanför Ätrafors i Ätran där han hade årliga inkomster överstigande 100 000 kronor från laxfisket. Men han tillägger: “Men förlusten av ålfisket var mycket större”. Det är dessa tillgångar som håller på att gå förlorade för naturvård, landsbygdsutveckling och turism.

Nu skall svenska avrinningsområden omprövas med vattendirektivet, ålförordningen och modern miljölagstiftning som grund. Den svenska vattenkraften producerar ca 65 TWh el. Maximalt 1,5 TWh av dessa skall avsättas för att gynna miljön. Produktionen får inte minska till mer än 63,5 TWh. De svenska inlandsvattnen producerade ca 65 miljoner blankålar årligen före kraftverksepoken. De sex största elbolagen har ett “frivilligt” åtagande att inte fler än 60% av blankålarna skall omkomma i deras turbiner…… kanske kan “modern miljölagstiftning” ändra detta så att ålen som funnits i 30-70 miljoner år får en chans att överleva. Och att ålyngeln får dörrarna öppnade till sitt hem i inlandsvattnen.

Vad säger ålen själv om saken? Lyssna här ca 1:40 in i inslaget!