2021-11-12 Ålen i Ätran är i akut behov av hjälp. Ålplan Ätran har sedan länge spelat ut sin roll. SVT:s program ”Uppdrag Granskning” och ”Fiskarnas rike” visade med all önskvärd tydlighet situationen för ålen i Ätran. Vad vi nu behöver är akuta åtgärder och en modern förvaltning av ålen i Ätran.
Ätrans vattenråd skriver i sin ”Historik för Ätrans vattenvårdsarbete” ”redan 1970 ansåg fiskeriexperter att om ej särskilda åtgärder vidtages i vattendraget kommer ålförekomsterna inom Ätrans övre vattensystem att upphöra inom en relativt nära framtid”. Nu efter 50 år är vi där och situationen för ålen är akut. Läs mer här.
Ätrans vattenråds styrelse och medlemmar skall den 24–25 november träffas två dagar och diskutera ”Tankar kring framtida projekt för att bevara värden och öka livskraften hos ekosystem och samhälle” samt ”Vad skall styrelsen ta med sig till nästa verksamhetsår?”. Vad vore då mera lämpligt att diskutera än en revidering av Ålplan Ätran vars bäst före datum gick ut för 40 år sedan?
Varför behöver då ”Ålplan Ätran” en översyn?
På 1980-talet bildades ”Ålplan Ätran” en överenskommelse mellan Kraftbolag, Länsstyrelse och Fiskerättsägare. I stadgarnas §2 kan man läsa att dammägarna ”skall inköpa och utplantera ålyngel i Ätrans vattensystem enligt en fastställd plan. Som kompensation för detta behöver ej ingående medlemmar följa de ålägganden vad gäller ål och ålens framkomst som finns enligt gällande vattendomar”. Kostnaderna är enligt bilaga 2 i 1998 års penningvärde 45 612 kronor att dela på ett 30-tal dammägare och kraftbolag. I dagsläget kostar ett ålyngel ca 5 kronor.
Men det handlar inte enbart om ekonomi. Det handlar också om bevarad ekologi, etik, konnektivitet och kommunikation. Från början fanns bestämmelser om Kungsådra för fiskens fria vandring men denna möjlighet försvann. Den ersattes av vattendomar som ibland innehöll skyldighet att hålla ålyngelledare för ålen. Så var fallet vid ett drygt 90-tal dammar i Ätran. Dessa skyldigheter togs utan rådighet bort av Ålplan Ätran.
Enligt publikationen ”Ål i Ätran” är dagens ålproduktion i Ätran beräknad till ca 5000 blankålar som försöker vandra mot Sargassohavet för lek. Läs publikationen här. Ingen vet den ursprungliga produktionen men ålinsamlingar i närbelägna Lagan visar på en årlig uppvandring av över en miljon yngel på 30-talet. Elforsk beräknar en överlevnad på ca 20% till blankål varför de större västkuståarna vardera torde ha haft en årlig utvandring av över 200 000 blankålar.
Ålen är akut hotad och ICES råd 2021-11-04 är att skador orsakade av vattenkraft, pumpstationer och föroreningar som minskar produktion och lekvandring av ål skall reduceras till, eller hållas så nära noll som möjligt under 2022. ICES råd är också att helt förbjuda fångst av glasål. Man lämnar dock en möjlighet kvar för utsättning av glasål om framtida vandring av blankål är säkrad. Källa: ICES Advice 2021 – ele.2737.nea Läs hela ICES råd här.
Ålplan Ätran behöver nu akut revideras och anpassas till dessa nya förutsättningar. Allvaret i situationen har klart framgått i SVT:s program Uppdrag Granskning. För att understryka allvaret bifogas en aktuell bild från gårdagens situation vid ett av Ätrans kraftverk.
Debatten fortsätter medan laxen och ålen dör…..
Läs ytterligare en artikel i Alltinget Laxen och ålen fortsätter att vandra mot döden – i tystnad – Altinget – Allt om politik: altinget.se