2021-10-11 För sex år sedan 2015 fick Falkenbergs kommun en miljon kronor för att bygga en fiskväg i Stockån vid Okome.
Fiskevårdare och laxarna gladde sig. De fina lekområdena upp mot kommunens kalkdoserare i Välasjö skulle nu öppnas upp! Sextusen nya laxsmolt skulle nu kunna se dagens ljus varje år. Ännu ett lyft för naturvården, laxen och laxfisket i Falkenbergs kommun. Laxarna passerar ju Falkenberg på sin vandring uppströms.
Höstens leklaxar hoppar fortfarande i dag Måndagen den 11 oktober 2021 förgäves i fallet vid Okome. De landar hårt i berget nedströms det gamla dämmet. Inga nya lekområden i sikte.
Men vad hände med naturvårdsprojektet som skulle ge en levande natur i Stockån? Med fler laxar och havsöringar. Med fler flodpärlmusslor och kungsfiskare. Och med dukat bord för passerande uttrar?
Länsstyrelsen är som bidragsgivare frågande. Kommunchefen förklarar att det varit pandemi (sedan 2015?) och flyktingkris varför projektet fördröjts. Kommunstyrelsens ordförande gör ”en pudel” och säger att kommunen kanske inte borde tagit emot pengarna. Trots allt har 70% av bidraget förbrukats. Kommunen säger att det gått till utredningar. Det verkar som att bidraget feldisponerats från början. Behovet av åtgärder för laxen kvarstår. Ätranlaxen är av internationellt intresse (N2000).
Naturnytt åker uppströms och kollar kalkdoseraren i Stockån. Den är nyligen ommålad i en lysande röd färg. Och kalktornet doserar dagligen ut kalk så att de laxar som skulle vandrat upp klarar livhanken. Åtgärden kostar tiotusentals kronor varje år. Enbart den 6 oktober doserades ca 700 kg kalk till ån! Se doseringen on line här.
Länsstyrelsen i Halland skriver i sin Åtgärdsplan för kalkning i Hallands län Meddelande 2010:24 : ”En förstudie för utrivning eller anläggande av fiskväg vid Okome i Stockån har genomförts. Åtgärden bör kunna genomföras 2011 eller 2012”. Laxarna är lyckligtvis omedvetna om denna myndighetsexercis. De lever fortfarande på hoppet att åter kunna få leka på sina jungfruliga lekområden i Stockåns välkalkade vatten.
Läs mer om Stockån och lyssna på myndighetspersonernas förklaringar i SVT här.