Doktorandprojekt om nolltappning i Umeälven

2021-05-08 Projektet avhandlar effekterna av nolltappning på miljö och energiproduktion i Umeälven.

I en pressrelease av Umeå Universitet skriver en av författarna Åsa Widén: “det har aldrig tidigare publicerats forskningsresultat om nolltappning av kraftverk och konsekvenser av miljöåtgärder där både kostnader och miljönytta kvantifierats”. Läs pressmeddelandet här.

I utbyggda älvar som ex. Ätran kan vattenflöden och vattenstånd skifta snabbt vid korttidsreglering, vilket orsakar stress och störningar för djur- och växtarter. Men det innebär också långa perioder av nolltappning, det vill säga att åns N2000 område torrläggs när vattenkraftverken står stilla i veckor och månader.

Åsa Widén förklarar att det aldrig tidigare har publicerats forskningsresultat om nolltappning av kraftverk och konsekvenser av miljöåtgärder där både kostnader och miljönytta kvantifierats.

Forskarnas resultat från Umeälven visar att om man skulle kunna införa ett förbud mot nolltappning i älven, vilket innebär att alla kraftverk har ett krav om minimitappning, skulle detta medföra bara 0,5 procent förlust av vattenkraftsproduktionen per år. Medan miljönyttan skulle vara betydande.

– “Våra resultat är viktiga för att kunna bevara biologisk mångfald i reglerade vattendrag och relevanta eftersom Sverige står inför en nationell omprövning av alla vattenkrafttillstånd där större krav på miljöhänsyn ska ställas”, säger hon.

Studien publicerades i Science of The Tolal Environment den 20 augusti 2021. Läs mer här. Dessa kunskaper och Fiskeriverkets utredning av okompenserade skador av korttidsreglering och nolltappning av Ätran finns att tillgå och är ovärderliga när Falkenbergs kommun och Ätrans vattenråd nu har svarat på vattenmyndighetens remiss. (2021-04-30)

Tyvärr svarar kommunen att korttidsreglering och nolltappning inte påverkar kommunens verksamhet eller kommunens ekonomi. Kommunen har därför inget att erinra eller tillägga till förslaget. Med motsvarande synsätt skulle inte heller kommunen kräva att enskilda byggde avloppsanläggningar för att förbättra vattenmiljön.

Läs mer om kommunens svar här.

Ätrans torrlagda N2000 område vid Ätrafors där lax, ål och andra fiskar omkommer.