Vattenkraften klassas som grön energi

2021-04-23 Efter påtryckningar från Sverige uppges nu EU klassa vattenkraften som grön energi.

Sveriges Radio rapporterar att EU kommissionen nu efter påtryckningar från Sverige klassar både skogen och vattenkraften som gröna energikällor. Läs mer här.

Det är i så fall viktigt att den blå vattenkraften nu bekänner färg och inför kommande omprövningar ser till att bli mer miljövänlig.

Som exempel kan nämnas att Unipers korttidsreglering i Ätran för närvarande årligen ger okompenserade skador på laxbeståndet med en årlig dödlighet av 34 500 smolt. Det skall jämföras med den nuvarande produktionen av smolt i Ätrans huvudfåra som är ca 9000 smolt.

Ätran är internationellt utpekat som bevarandevärt N2000 område med hänvisning till att Ätran är Sveriges största producent av vild Atlantlax. För att den blå vattenkraften skall bli grön måste Sverige då också se till att både svenska och utländska kraftbolag antar förslag om moderna miljödomar där bättre hänsyn tas till natur och miljö.

Naturnytt har tidigare berört frågan om Sveriges memorandum till förmån för skogsindustrin och vattenkraften. Läs mer här.

Sverige och Finland försvagar nu EU:s taxonomi om vad som skall klassas grönt och hållbart. WWF Europe hoppar av med sitt deltagande i protest. Läs WWF:s pressmeddelande här. Läs Natursidans reportage här.

Unipers reglering av Fegens N2000 område
Unipers reglering av Natura 2000 området i sjön Fegen. Den vårlekande siklöjan är hotad i Fegen. Ingressbilden visar döda åfåran vid Ätrafors som oftast är torrlagd.