Stort elbolag stäms

2021-04-11 Ett elbolag med tio miljoner kunder i Spanien är nu stämt för att de medvetet har struntat i att vidta åtgärder för att förhindra skador på djurlivet och miljön.

Saken är den att kraftledningar och stolpar inte isolerats på ett korrekt sätt och därmed blivit en dödsfälla för många fåglar. Detta ledde till att 255 fåglar dog i ett område norr om Barcelona under åren 2018 och 2020. Experter menar att detta utgör ett hot mot många fågelarter, särskilt mot de arter som är hotade. Läs mer här.

Bl.a. är det storkar och rovfåglar som dött när de rastat på ledningarna. I augusti 2018 dog 72 vita storkar när de landade på utrustning som inte isolerats av bolaget.

Enligt stämningsansökan anförs att bolaget inte vidtagit åtgärder för att reparera utrustning som inte uppnår aktuella säkerhetsföreskrifter och därigenom uppsåtligen ignorerat den lagstadgade skyldigheten att förebygga skada på djurliv och miljö.

Kraftbolaget försvarar sig med att man åtgärdat över 2000 pyloner och investerat € 4,6 miljoner för att skydda fågellivet.

Det är intressant att utländska kraftbolag anses ha skyldigheter att vidta åtgärder och inte orsaka skador på natur och miljö. Naturnytt har tidigare rapporterat om hur Uniper orsakar omfattande fiskdöd på bl.a. akut hotad ål och lax i Ätran. Årligen vandrar ca 5000 blankålar från Ätrans vattensystem mot Sargassohavet för att leka. Merparten av dessa ålar omkommer tillsammans med andra fiskar och fåglar vid Unipers galler och kraftverk, eftersom flyktöppningar saknas. Bolaget städar medvetet undan döda fiskar och djur vid anläggningarna.

Skillnaden mellan Spanien och Sverige är kanske att kraftbolagen i Spanien är skyldiga att vidta åtgärder för att värna djurlivet och miljön, medan Uniper har tillstånd att döda alla vandrande ålar och övriga fiskar vid de svenska kraftverken.