Svensk ålförvaltning

2021-04-27 Svenska myndigheters förvaltning av det hotade ålbeståndet är en totalmiss som leder till fortsatt minskning av det akut hotade ålbeståndet.

Havs- och Vattenmyndigheten föreslår nu ett fortsatt totalstopp för ålfiske under månaderna november till januari 2021-22. Förbudet inträder således efter det att den största ålvandringen och det största ålfisket är avklarat under augusti till oktober. Lyssna till Sveriges Radios reportage här.

Myndigheterna fortsätter också att negligera att merparten av åldöden inträffar när de lekmogna ålarna skall ta sig förbi älvarnas alla vattenkraftverk på sin vandring till Sargassohavet. 70% anses dö vid varje kraftverkspassage vilket innebär en närmast 100%- ig dödlighet innan ålarna ens når fram till kusten.

Myndigheterna har därför gjort två typer av överenskommelser med kraftbolagen.

Den första “dealen” är en frivillig (!) överenskommelse att varje kraftverk endast skall ta död på 60% av de utvandrande ålarna.

Den andra “dealen” är att kraftbolagen handlar ålyngel från England och sätter ut ovanför kraftverken. Då blir kraftbolagen i Ätran befriade från att ha fria vandringsvägar både för ålynglen(upp) och blankålen(ned).

Slutsatsen är att om man köper ålyngel från England kan man fortsätta med att stoppa all naturlig ålyngelinvandring och fortsätta med att ta död på samtliga utvandrande ålar från Ätran! Enligt Ål i Ätran vandrade ca 5000 ålar ut årligen (2010 och 2011) från Ätran. Dessa ålar är enligt överenskommelsen i huvudsak förlorade till kraftverksdöden. Men Kalle som metar upp en ål blir brottsling om den inte omedelbart återutsätts!
Kraftbolagens lagligförklarade “ålfiske” fortsätter dag och natt.

Man behöver inte vara expert för att inse att Sveriges ålförvaltning är ett totalt misslyckande!

Döda ålhonor vid Unipers kraftverk i Ätran. Här slutade deras lekvandring på väg till Sargassohavet.