Vandrande monarken försvinner

2020-12-22 Monarken är en berömd fjäril som tidigare vandrade från Nord till Syd Amerika i enorma mängder. Tillsammans med vandringsduvan var detta en av jordens mest spektakulära massmigration av arter. Vandringsduvan utrotades och nu riskerar Monarken att gå samma öde tillmötes.

I mars 2020 meddelade Center for Biological Diversity att den årliga räkningen visar att antalet övervintrande fjärilar mer än halverats jämfört med 2019. På 1980-talet räknade man in miljontals fjärilar och sedan dess har kollapsen varit total. Under 2018 och 2019 sågs bara strax under 30 000 fjärilar under flytten. I år kommer summan troligen landa på under 2 000. Det är en minskning med över 99,9 procent på 40 år. Läs mer här.

De senaste åren har Trump-administrationen försämrat möjligheterna för naturvårds- och bevarandeinsatser och minskat budgeten för miljömyndigheter vilket ytterligare försvårat möjligheterna för att hjälpa monarkfjärilarna. Miljöåtgärder behövs dock utefter hela vandringsvägen. Skogsbruket och jordbruket utpekas som orsaker till minskningen.

Skogsbruket i Mexiko har avverkat stora arealer där Monarkerna vilade på sin resa över jordklotet. USA använder stora mängder Round Up med Glyfosat vilket tar död på fjärilens värdväxter som inte är “Round Up Ready”. Vi känner igen mönstret från Sverige. Här användes under lång tid 600-700 ton Round Up årligen i det svenska jordbruket där insekter, bin och fjärilar farit illa.

Över en miljon EU-medborgare har undertecknat ett dokument för ett förbud mot användning av bekämpningsmedel med Glyfosat som ex Roundup. Sverige ingår i en grupp på fem nationer “Assessment Groupe of Glyphosate” som skall bereda och rapportera till EU år 2022. Naturnytt håller tummarna för att Sverige höjer sin röst för den utrotning av arter och den miljöskada som orsakas av Glyfosat. Europa kan då i detta avseende bli ett gott exempel för USA. Lantbruket är inte betjänt av denna typ av ecocider. Läs mer här.

PS Fjärilsbilden är tagen på främmande art i fjärilshuset på Öland DS

Hösten 2020 åker i närheten av Ätran behandlad med Round Up. Sprutföraren “missade” att behandla en ruta i anslutning till vattensamlingen där gräset fortfarande lever och är grönt.