Årets Första havsnejonöga i Ätran

2020-05-10 Nu har årets första havsnejonöga siktats i Ätran. Detta urtidsdjur har funnits på jorden under längre tid än dinosaurierna.
Havsnejonöga i kameran vid Herting. Källa: www.fiskdata.se

Årets första lekvandrande havsnejonöga har filmats vid Herting i Ätran. Tack vare Hertingprojektet kan denna simsvaga art nu ta sig hela vägen till sina forna lekbottnar i Ätran uppströms. Före 2013 var det stopp vid Hertingdammen och laxtrappan som arten inte kunde forcera. Då fick man lyfta nejonögonen manuellt för att de skulle nå sina lekbottnar i ån.

Havsnejonögat leker på steniga bottnar där det flyttar om stenarna med sin sugmun. Larverna lever i några år i finare sediment innan de åter vandrar ut i havet. Korttidsreglering i ån påverkar fördelningen av sediment på ett onaturligt sätt vilket påverkar åns djurliv negativt. Läs mer här.

Ätran har en av Sveriges största kvarvarande populationer av havsnejonöga. Länsstyrelsen i Halland har ett nationellt ansvar för att bevara denna hotade art. Detta kan man läsa mer om i ÅGP åtgärdsprogrammet för hotade arter.

Nu väntar vi på att den tredje sällsynta arten nämligen majfisken skall filmas på sin lekvandring upp i ån. Efter restaureringen av Hertingforsen har denna sällsynthet registrerats både i kameran och i smolt- besefällan. Läs mer här. Den senare har inte använts för registrering, så vi vet inte om några majfiskar vandrar ut efter leken. Men det vore intressant att veta om majfisken och dess släkting staksillen återkommer efter öppnade vandringsvägar.

Ett sätt att undersöka detta är att ta pulsen på Ätran med hjälp av e-DNA mätningar. Detta har varit uppe i miljönämnden, och glöm då inte att testa våra majfiskar och staksillar som är ganska unika för Ätran.