Hertingforsen sinar

2020-04-20 Ätran har de senaste dagarna haft en ganska omfattande korttidsreglering. Flödet kan variera på timbasis från 58 till 32 till 12 kubikmeter per sekund. Detta är onaturligt för laxarna och livet i ån som riskerar att påverkas.
2020-04-20 Hertingforsens stenar kommer fram när flödet sinar.

Enligt gällande vattendom skall forsen ha ett minimiflöde på 11 kubikmeter per sekund. Det ser ut som att kraftverket har ett rikligt flöde medan forsens fiskar suktar efter syrerikt vatten.

Kanske missar FEAB att anpassa kraftverkets intag av vatten på grund av den ojämna regleringen i Ätran uppströms från Ätrafors? Eller är det en felräkning där man räknar med flödet från utskovsluckan? Detta flöde rinner direkt i en sidokanal till den gamla sprängda kanalen och kommer inte Hertingforsen tillgodo.

När man nu satsat 45 miljoner på Hertingforsen och fått en produktion av 30 000 laxyngel är det dumt att inte hålla vattendomen på 11 kubikmeter per sekund och förstöra dessa värden. Det är hög tid att kontrollera vad det är som felar. För ett tränat öga så är flödet alltför lågt i Hertingforsen. Detta indikeras också av peglarna vid kraftverket och uppströms som visar 6,81 resp. 6,84 m.ö.h.

2020-04-20 Vattenytan är precis över ledarmarna så att det sipprar vatten över betongen. Det samlade flödet i forsen uppnår inte minimiflödet på 11 kubikmeter per sekund.